Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

Zoek trefwoord in tocht

Achter de dijk

Wandeling door het achterland van de rivier de Waal. Het is een verstilt landschap ingeklemd tussen snelwegen. Dat maakt het verrassend dat het hier zo rustig en dunbevolkt is. We lopen door kleine dorpjes als Est, Opijnen en Neerijnen. In Neerijnen is waarschijnlijk horeca, in Zaltbommel in ieder geval (met rivieruitzicht). De wandeling over de brug is enerzijds indrukwekkend en anderzijds oorverdovend.

Achter West

Wandelen door de duinen van Terschelling is prachtig. Een afwisselend landschap van duinen, bossen en een prachtige zeereep. Bijzonder zijn de vergezichten over de zee, het lege (zeer brede) strand.

Amerongen

Een wandeling door een aantal heel verschillende landschappen, bos, boomgaarden, uiterwaarden, dorpjes, lanen een oude tabaksplantage. Het maakt allemaal deel uit van deze wandeling. We lopen aan twee kanten van de rivier waardoor we twee keer met een gierpont oversteken. Er is onderweg op meerdere plaatsen horeca. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met bijvoorbeeld een bezoek aan kasteel Amerongen.

Appeldijken

De Appeldijken zijn een beroemd stukje Nederland, zeker in de bloesemperiode. Gelukkig is de Appeldijk in Marienwaerdt sinds kort autovrij gemaakt. In de bloesemperiode kon het hier onaangenaam druk zijn voor wandelaars. De wandeling voert door een bosrijk landschap in combinatie met dijken omzoomd door boomgaarden. Bijzonder is het traject waarbij de dijk omzoomd wordt door fruitbomen aan beide zijden. Loop de wandeling ook eens in het najaar of in de winter, dan heeft het landschap een eigen charme.

Asperen en geofort

Een wandeling door twee historische plaatsjes te weten Leerdam en Asperen. Daarnaast een wandeling door een mooi open rivierenlandschap met extra's als het Geofort en de Diefdijk.

De route gaat deels over onverharde paden, deze kunnen met name in de wintermaanden erg modderig zijn. Er is volop horeca aanwezig onderweg. De wandeling kan eventueel uitgebreid worden met een bezoek aan de glasblazerij of het glasmuseum.

Avocadobomen en bossen bij Sant Miguel

De wandeling begint met een mooi onverhard pad dat al snel smal wordt. Let hier op, er staan overal huizen met wegen ernaar toe. Wij liepen een aantal keer vast bij een hek of onvriendelijke Ibizaan. Het smalle pad geeft prachtige doorkijkjes naar de andere hellingen.

Enige tijd later komen we uit in een landbouwgebied met velden, overal muurtjes en kleine landbouwbedrijven. Hier een aantal boomgaarden met avocado's.

We vervolgen onze route over het platteland, een mooi parklandschap en in maart stond veel in bloei wat een kleurenpracht opleverde.

Barranca Guinigada

Vanaf de drukte van de stad lopen we al snel het groen in en wordt het steeds rustiger, het geluid van de stad verdwijnt naar de achtergrond. Toch is de stad steeds dichtbij. De barranca slingert tussen de woonwijken bovenop de bergen heen.

Het is hier verrassend groen, veel bananenplantages en fleurige velden met bloemen op de plekken waar landbouw niet mogelijk is.

De Barranco wordt steeds groener en het wordt allengs stiller, af een toe een mountainbiker. Een vreemde gewaarwording zo vlak bij de stad. De wandeling komt uit bij de botanische tuin. Deze is eventueel een bezoek waar. Dat is mede afhankelijk van de bus. Toen ik hem liep werd er reclame gemaakt dat de dienstverlening flink was uitgebreid. Dat klopt van twee keer naar drie keer per dag. Anders kun je iets doorlopen naar het volgende dorp waar meer bussen vertrekken.

Barranca van Fataga

De wandeling begint met een mooi afdaling tussen de huizen door. Hier is zelfs een soort van levada te vinden, de bekende kanaaltjes op Madeira. Daarna lopen we naar beneden door een oase achtige omgeving. We volgen het stroompje een tijdje. Helaas kunnen we de weg aan de andere kant niet volgen omdat hier hekken staan.

We lopen daarom een stukje over de weg naar de stuwdam, hier kun je even naar beneden lopen voor een mooi uitzicht over de rivier. en het dal. Je kunt aan de andere kant een pad volgen op de rand van de klif. Dat was voor mij iets te veel van het goede. Ik ben daarom iets verder doorgelopen over de verharde weg.

Na enige tijd gaat er een onverhard pad steil omhoog. Dit pad volgen we tot opnieuw een soort levada. Hier is de weg ook bewegwijzerd met houten bordjes. Je kunt het pad enige tijd volgen tot je bij een afrastering naar rechts steil omhoog kunt. Dit ruige pad volgen we tot een scherpe knik.

Vervolgens volgen we het pad tot aan een wateropslag. Een mooi pad halverwege een helling met mooie uitzichten. Na de wateropslag kun je naar beneden lopen maar ook de rand verder volgen (even zoeken naar het pad omhoog. We lopen een eindje langs de rand tot het pad bij een onverharde weg uitkomt. Dit volgen we, pad gaat over in een  verharde weg en komt vervolgens bij het dorp uit. Het is een relatief korte afstand maar door het vele klimmen en dalen een pittige tocht

Barranco bij Guatiza

Bij Guatiza ligt een Barranco met een mooie stukje natuur eromheen. Wij liepen hier in januari en dan zie je dat na een bui al het water via stroompjes en geultjes naar dit laagste punt stroomt. En aan de steile hellingen te zien is dat proces al een paar duizend jaar aan de gang.

Water is schaars op Lanzarote dus je ziet gelijk dat op dit soort plekken men geprobeerd heeft landbouw te ontwikkelen. Dat lukt op een aantal plekken goed, maar waarschijnlijk zijn de omstandigheden zwaar want ook hier een aantal verlaten boerderijen.

Wel is alles verrassend groen en het laatste stukje van de wandeling gaat door een mooi en rustig valleitje waar het tijdens onze wandeling erg groen en weelderig was.

 

 

Barranco de Guayadeque

Deze wandeling begint in INgenio een aardig plaatsje met een aantal historische gebouwen, vervolgens verlaten we het dorp en lopen we een barranco in. Deze barranco is volop begroeid en hoe verder we de barranco inlopen hoe ruiger de hellingen worden.

Wwe lopen tot een klein plaatsje waar je een grot kunt bezoeken. We keren via dezelfde weg terug maar lopen vervolgens niet naar Ingenio maar naar Aguimes. Ook dit is een schilderachtig plaatsje met mooie straatjes, een mooi plein en wat horeca.

We hebben deze wandeling verhard gelopen, er zijn ook een aantal onverharde alternatieven, met name vanuit Aguimes lopen een aantal wandelingen voor de onverharde liefhebbers.

Barranco del Cierva

In Morro Jable mondt de Barranco uit in zee precies bij de oude kern van het plaatsje. Dit is een nog vrij authentiek stukje Spanje ook al zijn er natuurlijk heel veel restaurantjes op dit stukje strand.

Via de oude kern volgen we de Barranco het binnenland in. Eerst door een paar nieuwbouwwijkjes waar hdet moderne Spanje meer zichtbaar wordt. Opvallend is het groot aantal honden met hondenbezitter aan een riem

Vervolgens wordt het landschap woester en volgen we de Barranco over een onverhard pad. Hier zie je het traditionele Spanje waar boeren proberen met een aantal geiten en kippen de kost te verdienen. Het ziet er schilderachtig uit maar het lijkt me een hard bestaan. Neemt niet weg dat het landschap hier adembenemend is. Helaas is een rondwandeling hier niet mogelijk en moeten we over hetzelfde onverharde pad retour

Berkel bij Almen

DE Berkel bij Almen maakt een paar prachtige meanders, daaromheen ligt een wandelgebied dat rustig, mooi en afwisselend is. Daarmee is dit een aanrader voor rustzoekers. Onderweg is er weinig horeca, in het dorpje Almen is horeca, dus bij het begin- en eindpunt

Berkel bij Lochem

Het landschap rond Lochem is mooi en afwisselend, een echt coulissenlandschap met daarbinnen de Berkel die door dit landschap meandert. Er is een afwisseling van verspreid liggende boerderijen en buurtschappen, bos, weiland en een aantal verhogingen in het landschap. Die laatsten zijn voormalige landbouwgronden die jaren zijn bemest met plaggen en schapenmest in de tijd dat er nog geen kunstmest was.

 

 

Beusichem en Zoelmond

Beusichem en Zoelmond zijn twee Betuwse plaatsjes aan de oever van de Lek. Zoals de naam Zoelmond al doet vermoeden heeft hier een riviertje gelopen die hier in de Lek uitmondde. Daar is nu nog maar weinig van over. Resultaat is wel dat er een afwisselend landschap ontstaan met veel fruitbomen, met bomen omzoomde lanen en kleinschalige akkerbouw. Vooral de Engsteeg slingert op een bijzondere manier door het landschap.

Beverweerd

De Kromme Rijn begint in Wijk bij Duurstede op de plek waar de Rijn de Lek overgaat. Het is een oude rivier, lang geleden lag hier de grens van het Romeinse rijk. Het landschap ademt die historie nog steeds uit.

Landgoed Beverweerd bestaat uit een parklandschap met een architectonisch landhuis. De wandeling volgt de Kromme Rijn aan beide kanten en verbindt Werkhoven met Odijk. In Odijk kan de wandeling ook gestart worden. Er is horeca in Werkhoven en Odijk, onderweg zijn een aantal rustpunten.

 

Blokje Blokland

Montfoort is een mooi oud stadje met een leuk centrum, maar de omgeving is ook zeer karakteristiek. Blokland in het bijzonder. Blokland komt van Beloken Land wat laagliggend land betekent. En dat is het, een laagliggend deel van Nederland met volop water in sloten, plassen en vaarten. Deze wandeling laat je kennismaken met een oerhollands stukje cultuur en natuur.

Horeca is er aan het begin- en eindpunt, onderweg is er niets. Je kunt de wandeling combineren met een bezoek aan het oude stadje Montfoort aan de Hollandse IJssel

 

 

Bolgarije

Een landschap met kades, brede sloten, smallen graspercelen en griendbossen. We lopen daarbij grote delen onverhard door twee lintdorpen en langs de oever van de Zederik. Het bezoekerscentrum waar de wandeling start en eindigt geeft informatie over de natuur in het gebied. Halverwege is een horecastop.

Boomkwekerijen tussen Rijn en Linge

Deze wandeling is grotendeels verhard en voert door een bedrijvig gebied. De wandeling gaat deels over de Rijndijk en deels over landbouwwegen. De dorpen liggen in de biblebelt en dat is aan veel dingen te merken, de bordjes met zondags gesloten, vrouwen in het zwart en rokdragend. Je ziet het ook terug in het  verzorgde landschap wat versterkt wordt door de vele boomkwekerijen met bomen in allerlei vormen

De Linge zien we hier een paar keer maar erlangs lopen kan bijna niet gewoonweg omdat er geen paden langs de Linge lopen. De route loopt nauwelijks door de bebouwde kom, maar er kan eenvoudig bij station Opheusden afgeslagen worden voor een stop.

Bootjes kijken

Een wandeling door het "echte" rivierenland. We volgen de dijk langs de Waal geruime tijd maar struinen ook door de uiterwaarden. De tocht is afwisselend vanwege het drukke scheepvaart verkeer en door de weidse uitzichten over het achterland.

Er is voldoende horeca onderweg, de tocht kan uitgebreid worden met een bezoek aan het bezoekerscentrum in Heerewaarden of het oude centrum van Zaltbommel.

Bossche Broek

Een combinatie van een stadswandeling door de oude kern van Den Bosch en een prachtig moerassig natuurgebied aan de rand van de stad. Het eerste stukje is nog wandelen door nieuwbouw maar al snel waan je je ver van de stadse drukte.

Er is voldoende horeca aan het begin en het einde. Halverwege bij de brug richting Vught is enige horeca. Er staat genoeg reclame bij de brug. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan de oude binnenstad of museumbezoek. Een echte aanrader is de boottocht over de Binnendieze.

Buureiland Borkum

Vakantie begint al op de veerboot, een lange vaartocht over de Dollard naar het eiland Borkum met mooie vergezichten over de Duitse en de Nederlandse waddenkust. Op het eiland maken we kennis met zowel natuur als toerisme. Aardig is het treintje dat je naar het dorp brengt.

Wij maken een mooie wandeling langs de kust, met uitzicht op zeehonden op de zandbanken, via een stukje duinen naar een open landschap. Vervolgens een mooie dijkwandeling met vele vogels op de wadden in de verte.

Byzantijnse weg op Paros

Een eeuwenoud stukje weg over een prachtig Grieks eiland. De weg slingert zich door een mooi open landschap langs een vallei naar een pittoresk dorpje Lefkes. Dit dorp is zeker een bezichtiging waard.

Vanuit Lefkes kun je eventueel een bus terug nemen. Ook is het een goede optie om terug te lopen, de wandeling is dan nog steeds niet heel ver. Houdt er wel rekening mee dat het heet kan zijn op Paros (zeker in de zomer).

Cala Bassa

De beach club ligt mooi in een baaitje met een fraai zandstrand. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op de kust van Ibiza en in de verte zie je Sant Antoni in een baai liggen.

We vertalen het strand en direct is alles anders hier een moeilijk begaanbaar pad langs een ruige kust. Maar we worden beloond met mooie uitzichten en doorkijkjes.

Het pad leidt ons naar een oude uitzichttoren en vervolgens draaien we om de klip heen terug langs de andere kust. Vervolgens kiezen we een van de paden die ons terugbrengt naar de beach club. De keuze is vrij want er zijn er velen die allen een zelfde eindpunt kennen.

Cala Boquer

Het noordoosten van Mallorca is een ruig stukje met relatief hoge bergen en een mooie landtong met een gave weg naar een vuurtoren in een desolaat landschap. Onderweg kom je langs Pollenca waar je een korte maar mooie wandeling kunt maken naar een baai met fraaie uitzichten.

De wandeling start bij een parkeerplaats waarna je via een zandweg en een boerenerf een vallei in loopt naar een baai. Het pad is afwisselend, dan weer smal dan weer breed. Daarnaast heb je de keuze om verschillende geitenpaadjes te kiezen, zeker vlak bij de baai heb je volop keuze.

De wandeling is goed te combineren met een bezoek aan de vuurtoren van Formentor of een autorit over de weg van Soller naar Pollenca. Trek wel voldoende tijd uit voor de tocht, hij lijkt kort maar kost door de ondergrond toch de nodige tijd.

Cala Salada

Vanaf het weggetje naar het strand wordt je direct getracteerd op een prachtig uitzicht op het strand en de achterliggende eilanden. Het is bijna een ansichtkaart. We klimmen vanaf het strand omhoog (let op er zijn twee varianten). We volgen dit pad enige tijd en komen opnieuw op een klein strandje. Hierna moeten we even klimmen en klauteren om naar een onverharde weg te lopen.

Deze onverharde weg volgen we omhoog. We krijgen mooie uitzichten over de kust, een uitstekende rots en een klif die je overal in de omgeving als kenmerkend punt ziet. De onverharde weg slingert verder en gaat het binnenland in. Via een aantal haarspeldbochten gaan we naaer beneden om uiteindelijk weer op de verharde weg en de parkeerplaats uit te komen.

Deze wandeling kan geod gecombineerd worden met een dagje strand.

Caldera van Bandama

Een korte maar pittige wandeling naar de bodem van een oude vulkaarkrater. De wandeling begint aan de rand van de krater en biedt daarmee prachtige vergezichten naar de krater maar ook naar de achterliggende stad. Vervolgens lopen we naar een oud en mooi gehucht waar de wandeling naar beneden begint. Dit is een mooi slingerend pad stijl naar beneden.

 

In de krater kun je een ronde lopen over verschillende paden. Bijzonder is de rust in de krater, het is heel erg stil hier. Er staat nog een oud huisje, onbegrijpelijk dat men hier geprobeerd heeft landbouw te bedrijven.

Na de rondwandeling in het dal moet hetzelfde pad naar boven gelopen worden, een stevige klim. Eventueel kun je de wandeling nog uitbreiden met een ronde om de krater.

Castletown naar Colby

Castletown is een mooi oud stadje, de voormalige hoofdstad van het eiland. Historie begint al op het station maar de oude binnenstad is het summum van historie, een kasteel, oude huizen aan smalle straatjes en een karakteristiek plein.

We lopen langs de kust de stad uit en volgen eerst een rustige weg en deze gaat over in een smal pad direct langs de kust. Erg mooie vergezichten voor en achter ons. Na een lange lus komen we uit bij de weg naar Port Saint Mary. Helaas is dit een erg drukke weg en zijn er geen alternatieven. We slaan waar mogelijk af naar Colby. Dit kunnen we bereiken via een rustig pad door landerijen.

Dalfsen - Ommen

Deze tocht laat je volop kennis maken met het landschap van de Vecht, mooie vergezichten, meanders van de rivier, stuwen en vistrappen. Het buurschap Vilsteren wordt bezocht waar ook een horecastop gemaakt kan worden.

De Gulp bij Slenaken

Een glooiend landschap met in het dal een sterk meanderend riviertje. De paden zijn grotendeels onverhard en volgen de rivier in zijn loop. Het landschap doet zeer onhollands aan, maar ook dit is een kenmerkende rivier. De wandeling kan gecombineerd worden met andere wandelingen en daarmee worden uitgebreid tot een meerdaagse wandeling. Let op de paden kunnen in de winter slecht begaanbaar zijn.

De Linge tussen Leerdam en Beesd

De Linge is een mooi meanderend riviertje in een lieflijk rivierenlandschap. Vooral in het voorjaar is dit een geliefde wandelrouten vanwege de bloesem in die periode. De wandeling voert langs kleine dorpjes die als het ware tegen de dijk zijn aangeplakt. De wandeling eindigt in Marienwaerdt, voor de liefhebbers is de Stapelbakker en de Landgoedwinkel reden voor een tussenstop. De wandeling komt er direct langs.

De sluizen bij Wijk

Deze wandeling toont het indrukwekkende sluizencomplex. Het is een aanrader om even te kijken hoe de schepen geschut worden. Vervolgens lopen we geruime tijd langs het kanaal door een landelijk gebied over een rustig pad.

Vervolgens richting de Lekdijk in de richting van het Beusichemse veer. Voor een horecastop kun je hier even oversteken naar het monumentale veerhuis aan de overkant van de rivier.

We vervolgen onze route onderlangs de dijk en komen terug bij het sluizencomplex. Wijk bij Duurstede heeft een mooie binnenstad en de tocht kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het historische centrum.

De stuw bij Hagestein

Deze wandeling voert door een open landschap vanuit het centrum van Vianen. Het stuwcomplex zie je al van verre liggen een grote betonnen bouwwerk waarin grote beweegbare deuren zitten.

Door het centrum van Hagestein (met een bijzonder voormalig gemeentehuis) en een mooi wandeling langs de plas Everstein komen we aan bij de stuw. Bijzonder is de zalmtrap naast het complex. Zalmtrappen zie je meer en meer verschijnen in het rivierenland. Voor koffie oid kun je hier ongeveer 100 mrechtsaf de dijk oplopen

Vervolgens voert de route ons terug naar Vianen. De binnenstad van Vianen is het bezichtigen meer dan waard. Het is een oude vrijstad en heeft een mooie stadspoort. Loop bij het sluizencomplex rechtdoor ipv linksaf.

De Vecht tussen Breukelen en Maarssen

De wandeling laat een hele andere kant van rivieren zien. In de gouden eeuw zijn hier vele landgoederen ontstaan. Dat maakt het karakter van de rivier heel anders dan andere rivieren. 

Een deel van de wandeling gaat over een landgoed en laat daarmee het verschil zien tussen de oever en het achterliggende land (dat is gewoon een veenweidegebied). Zowel aan het begin als einde is een aardig centrum met veel historie. Hier is ook voldoende horeca te vinden.

De vuurtoren bij Portinatx

Vanaf Portinatx volgen we eerst een asfaltweg met weinig verkeer en na de T splitsing (gaan we links) en wordt het nog rustiger. We komen aan bij een hele mooie baai maar lopen niet naar beneden. Wil je even zwemmen dan kun je naar het strand lopen beneden.

Wij volgen het smalle pad langs de rand van de klif. Je moet hier geen hoogtevrees hebben trouwens. Het pad slingert met de kust mee en is hier en daar moeilijk te vinden. Wij keren om bij een plek waar het wandelen klimmen en klauteren wordt en keren terug naar de asfaltweg

Halverwege de weg terug kun je naar rechts een zandpad in dat naar de vuurtoren gaat. Dit pad volgen we door een bebost deel van de berg. Vervolgens lopen we hier weer verder over het pad langs de kust en de rand van de klif. Ook hier een aantal punten waar je geen hoogtevrees moet hebben.

Een mooie wandeling die goed te combineren is met een dag aan het strand.

Diefdijk en de Wiel van Bassa

De Diefdijk ligt als een lineaal in het landschap precies op de grens tussen Gelderland en Zuid-Holland. Het is nog altijd een belangrijk onderdeel van de bescherming tegen hoogwater voor de provincie Zuid Holland.
De Wiel van Bassa is hier een mooi voorbeeld van het is een oude dijkdoorbraak, de nieuwe dijk is vervolgens om de wiel heengelegd. Ongeveer twee kilometer naar het Noorden ligt een ander wiel wat aangeeft dat dijkdoorbraken in het verleden geen uitzondering waren.
De route loopt niet door de bebouwde kom. Er is echter horeca in Schoonewoerd, ongeveer een kilometer verderop.

Duits waddeneiland Norderney

Het eiland Norderney ligt relatief dicht bij de kust van Duitsland, na een korte veertocht kom je aan in een andere wereld. Hier lijkt het alsof iedereen uit Duitsland vakantie viert. De stad is druk en toeristisch maar .... loop je je even door dan waan je je al snel een van de weinige bezoekers.

De stranden zijn breed, mooi wit en bieden een mooie strandwandeling. Maar ook de duinen en de achterliggende schorren en kwelders zijn mooi om langs te wandelen.

Eemland

De Eem slingert door een zeer Hollands landschap, er zijn maar weinig polders zo leeg en vlak als die bij de Eem. Het is dan ook een oud landschap waar je de historie van de strijd tegen het water kunt voelen. Veel gemalen, dijken en andere waterwerken uit het verleden tonen dat het laag land is. Er is onderweg voldoende horeca in Eenbrugge en Eemdijk. De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan de oude kern van Spakenburg met een leuk haventje.

Eendenkooien wandeling

Eendenkooien zijn een eeuwenoud fenomeen in Nederland om eenden te vangen zonder dat er een geweer aan te pas hoeft te komen. De eenden worden namelijk gelokt met lokeenden en vervolgens een vangpijp ingelokt dan komt de kooiker in eens te voorschijn en de eenden zwemmen de vangpijp in waar ze gevangen worden. 

Daarom worden er eisen gesteld qua rust. Je ziet op deze route meermalen een bordje met een eendenkooi met recht van afpaling op 753 meter van het hart van de eendenkooi. Daarmee wordt aangegeven dat het heel rustig moet zijn binnen die straal.

Naast die eendenkooien zie je oude kades die dit natte komgrondengebied hebben doorsneden. Honderden jaren geleden zijn de monniken vanuit Marienwaerd hiermee begonnen. Langzaam maar zeker is dit moeilijk toegankelijke drassige gebied ontgonnen door de mens. Kades met vreemde namen maar ook een Zeedijk, waar komt die naam vandaan midden in de Betuwe.

Het is daarmee een mooie wandeling in een groen en rustig gebied. Aan het begin en einde is een restaurant bij de Leidsche Hoeven (niet op zondag).

Zie ook achtergrond informatie over eendenkooien.

El Golfo en een stukje Timanfaya

El Golfo is een klein vissersplaatsje aan de westkust van Lanzarote. Het dorp is een toeristische trekpleister dankzij de bijzondere rotsformaties die er te zien zijn: de steile vulkanische rotswanden aan de kust en een klein groen meertje, het Lago Verde. Het meertje wordt gevuld door ondergronds zeewater en de groene kleur van het meertje wordt door algen veroorzaakt.

Deze wandeling bezoekt het groene meertje maar het meest spectaculaire deel is het pad pal langs de kust naar het noorden. Dit gedeelte van de route gaat over een enorm lavaveld van een vulkaanuitbarsting een paar honderd jaar geleden. Doordat het nog zo jong is is het een ruig landschap met grillige gestolde lavavelden, nauwelijks begroeiing en een ruige zee met enorme golven die tegen de rotsen aanslaan.

Na ongeveer twee kilometer klauteren kom je op een onverhard pad aan dat te bereiden is door (terrein) auto's. Dit pad brengt je met een grote bocht terug bij het dorpje El Golfo

 

Eldik en de Waal

De Waal bij Ochten is vooral bekend van dijkdoorbraken en evacuaties. Echter in periodes met een normale waterstand is het een prachtig stukje rivierenland. De wandeling is deels over de dijk en deels door de uiterwaarden.

De wandeling is 's zomers eenvoudig uit te breiden met een overtochtje naar Druten met het voetveer. Er is horeca aan het begin en einde van de route.

Famara beach

Deze wandeling is een combinatie van een strandwandeling en een bergwandeling. Het eerste gedeelte gaat over het strand waar veelal surfers hun kunsten vertonen bij een goede wind.

We wandelen het strand zo veel mogelijk af tot we niet verder meer kunnen. OP dat moment lopen we over de stenen naar een hogergelegen onverharde weg. Waar deze weg stopt kun je een stenig pad gaan volgen schuin omhoog. Bij de T splitsing loop je vervolgens schuin omhoog terug in de richting van een paar gebouwtjes. Vervolgens volg je het pad dat de hoogtelijnen volgt tot aan het bungalowpark waar je vervolgens terug naar het strand loopt

Een wandeling met mooie vergezichten en een prachtig strand

 

Faro de Cap Gros

Port de Soller is een schilderachtig havenplaatsje aan een mooie baai. Deze wandeling gaat door de bergen rondom dit plaatsje. Vanaf de weg lopen we steil omhoog over een stenig pad, overal mooie doorkijkjes. Boven op de rug zien we de bergen rondom de plaats en lopen we door een gevarieerd parklandschap. Na de vuurtoren en de hut lopen we over een verharde weg terug naar het dorp.

Deze wandeling is mooi te combineren met de treinrit met het toeristentreintje uit Palma.

Formentera

Na een korte vaart vanaf Ibiza stad kom je gelijk in een andere sfeer. Hier begint de rust. Bij de haven is nog enige activiteit maar na 5 minuten waan je je alleen op de wereld.

We beginnen de wandeling met een wandeling langs een binnenmeer. Hier verschillende vogelsoorten zoals bergeenden en flamingo's. Het binnenmeer is hier en daar als zoutpan gebruikt vandaar een aantal muurtjes in het meer

Na ongeveer vier kilometer verlaten we de oever van het meer en lopen door een landbouwgebied en een onooglijke hotelbuitenwijk naar de zee in een klein plaatsje. Dit is een bijzonder schilderachtige kust en wederom een diepe rust.

We volgen de kust enige tijd over stranden koppelbruggetjes en rotsen. De kust is hier prachtig met mooie vergezichten naar Ibiza.

Vervolgens gaan we naar de weg maar na een korte afstand kunnen we een onverharde weg langs wederom salina's volgen. Het laatste deel gaat over een breed pad terug naar de veerhaven.

We hebben slechts een klein  deel van het eiland verkend, wil je hier meerdere dagen blijven dan is wandelen relatief eenvoudig te regelen. Er rijden bussen en er is fiets- of autoverhuur.

Fort Pannerden

Een wandeling met verschillende gezichten. Uiterwaarden, rivieren, cultuurlandschap, rivieren en een kasteel. Ondanks het feit dat we een klein deel heen en terug lopen verveelt deze wandeling absoluut niet. De vergezichten over de druk bevaren rivieren zijn prachtig. Er is horeca in het dorp en halverwege met een mooi uitzicht over de rivier. Breid de wandeling uit met een bezoek aan kasteel Doornenburg.

Fort Vuren naar Gorinchem

Een lijnwandeling langs de brede rivier de Waal. Er is een mooi uitstapje van te maken door te beginnen met de veerboot van Gorinchem naar Fort Vuren, doe je steigers aan bij Woudrichem en Loevestein.

De wandeling zelf is een combinatie van cultuurhistorie met het fort Vuren en de oude binnenstad van Gorinchem. Fort Vuren is leuk om even te bezoeken als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gorinchem is oud en heeft een mooie binnenstad. Vooral de sluis van de Linge is een mooi oud stukje waar het leuk is om naar de bedrijvigheid van de bootjes te kijken.

Er is voldoende horeca onderweg, aan het begin en het einde. De wandeling is eenvoudig uit te breiden met andere activiteiten in het rivierenland, Gorinchem heeft genoeg te bieden.

Forten en landgoederen langs de Kromme Rijn

Een wandeling die de diversiteit van het Nederlandse landschap laat zien. Eerst een gebied met landgoederen in een parklandschap, daarna de meanders van een riviertje en als laatste het open landschap met fruit rond Houten.

Tijdens de wandeling zijn er diverse horeca mogelijkheden, de wandeling kan uitgebreid worden met een wandeling door Rhijnauwen. Het enige bos van de stad Utrecht.

Garrison Hill op St Mary

De Isles of Scilly doen denken aan een sketch van Monty Python maar ze bestaan echt, zijn op het Europese vasteland relatief onbekend, en zijn prachtig. Het is een hele Engelse eilandengroep met een subtropisch karakter. De eilanden zijn klein maar hebben allemaal een eigen karakter.

Deze wandeling voert over het voormalige militaire gedeelte van het eiland en is daarmee relatief dun bevolkt. De wandeling is verrassend vanwege de vele doorkijkjes en uitzichtpunten.

Combineer de wandeling met een bezoek aan Hughtown en met een aantal andere wandelingen op deze site. De eilanden zijn te mooi om niet een paar dagen op te verblijven

Groudle Glen naar Douglas

De wandeling kent een aantal overgangen. Eerst een stukje langs een drukke weg, maar dan een spectaculair smal pad hoog boven een klif vol met broedende vogels. Het pad biedt mooie vergezichten over de baai en het plaatsje Onchon. We volgen het pad achter huizen langs en brengt ons terug naar de tweebaansweg.

Wij lopen echter opnieuw naar beneden en volgen de kust over een rustige weg. Dit gaat later over in een smal pad opnieuw met mooie vergezichten. We lopen het laatste deel van de wandeling gelijk op met de trein.

Guatiza naar Costa Teguise

Deze wandeling begint met een asfaltweg die na een paar kilometer overgaat in een onverharde weg. Deze onverharde weg gaat over in een geitenpaadje dat spectaculair langs de kust slingert.

Met name als het waait (en wanneer waait het niet op Lanzarote) zijn de golven die tegen de kust aanslaan spectaculair.

Na een paar uur wandelen in absolute eenzaamheid (meestal) kom je terecht op de boulevard van de Costa. De overgang kan niet groter zijn, hier volop kuierende mensen, terrassen, pubs met voetbalwedstrijden.

Haast recht naar Oudewater

Wandelen door het land van de strijd tegen het water, overal zie je sluizen, bruggen molens kades en andere hulpmiddelen om het water te bedwingen. Daarnaast verrassend veel natuur in een drukbevolkt gebied in het Groene Hart. Het pad over de Tiendweg is mooi maar kan als het gras hoog staat erg moeilijk begaanbaar zijn. Er is volop horeca in alle plaatsen die je aandoet. Je kunt de wandeling eenvoudig uitbreiden met een bezoek aan het oude centrum van Oudewater of Haastrecht

Haast recht naar Vlist

Een wandeling door het Groene Hart met de kenmerkende kades en een Tiendweg. Een mooi open landschap waarin je ziet dat de natuur steeds meer plek krijgt. Vlist is daarbij een karakteristiek dorp dat als een lint langs de gelijknamige rivier loopt. In Vlist is horeca en aan het begin- en eindpunt zijn diverse gelegenheden. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het oude centrum van Gouda.

Haastrecht naar Vlist 2

De Hooge Boezem van Haastrecht is een mooi stukje cultuurhistorie met een prachtige natuur. Het is daarbij een vogelrijk gebied. De Hooge Boezem gaat over in een mooi stuk Tiendweg. Aansluitend een mooie kade en een stukje door boerenland naar Vlist. Vlist is een dorp èn riviertje. Dus een combinatie van een slingerend watertje smalle dijken en eeuwenoude boerderijen.

Horeca is te vinden aan het begin- en eindpunt. Ga in Haastrecht ook eens naar het Poldemuseum, een aanrader!

Het schiereiland van Jandia

Twee landschappen die heel verschillend zijn. De ene is een vrij vlakke landtong waarop een mooie vuurtoren staat. Dit is een korte wandeling door een droog gebied. De wandeling is redelijk eenvoudig uit te breiden omdat er overal paden en sporen lopen die je weer terugbrengen naar het beginpunt. Wij hebben onze huurauto geparkeerd bij de windmolen wat gelijk een mooi markeerpunt is.

Het tweede deel is een wandeling bij Cofete. Daar is het landschap een heel ander verhaal. De westkant van het eiland is veel ruiger met steile berghellingen en een woeste zee. Maar wel met een kilometerslang prachtig zandstrand waar je als je even vanaf het einde van de weg loopt je je alleen op de wereld waant.

Ook de rit ernaar toe over een onverharde bergpas is een ervaring op zich, de weg is goed te doen, ook met een huurauto maar je moet geen hoogtevrees hebben

Heusden aan de Maas

Het landschap aan de Maas bij Heusden is karakteristiek te noemen. De Maas is heel anders dan de andere rivieren qua landschap. Daarnaast is het een gebied dat veel cutuurhistorische elementen zoals oude verdedigingswerken waar we een groot deel van de route overheen lopen. Daarnaast lopen we langs een eendenkooi een historisch element voor het vangen van wilde eenden.

Onderweg is geen horeca echter we starten bij de oude kern van Heusden. Dat is echt een pareltje en het is een aanrader om deze te bezoeken. Daar is voldoende horeca aanwezig.

Hoge Berg op Texel

Bij Oudeschild ligt een bijzondere berg, de Hoge Berg, het lijkt een duin maar dat is het niet. Het zijn de resten van een stuwwal uit een vroegere ijstijd. Bij Den Oever aan de andere kant van het water ligt ook een dergelijke rimpeling in het verder vlakke landschap.

Daarmee laat deze wandeling je kennis maken met verschillende landschappen op het eiland. Naast de Waddendijk en de Hoge Berg lopen we langs een bijzonder kanaal uit de historie en door een landschap met de karakteristieke Tuunwallen.

Horeca is er niet onderweg wel volop in Oudeschild wat een aardig vissersdorp is.

In rechte lijnen van Castellum naar Culemborg

Een wandeling langs rechte paden en kades door een oerhollands landschap. In het dorp Schalkwijk is een aardige dorpskern die het bekijken waard is. Daar is ook een ijssalon met koffie. Eventueel is er later bij het fort aan de groene weg een rustpunt. 

De wandeling door de uiterwaarden kan erg modderig zijn. In de winter zijn de uiterwaarden soms afgesloten als rustgebied voor ganzen. Loop dan gewoon door over de dijk tot aan de afslag naar de veerpont. Na de veerpont kun je de route weer gewoon oppakken

Jongensdroom Helgoland

Al als kind was ik gefascineerd door Helgoland, ik heb een keer een boek gelezen over de geschiedenis en was meteen verkocht. Een hele bijzondere locatie met een zeer bewogen geschiedenis. Laten we eerlijk zijn het is een wonder dat het nog bestaat want in de tweede wereldoorlog hebben de geallieerden het geprobeerd op te blazen omdat het dienst deed als onderzeeboothaven.

Het is een rode rots die uit de zee omhoogsteekt, het is ook minimaal, de maximale wandeling hebben wij wel gelopen en dat is nog geen vier kilometer. Het eiland wordt overbevolkt met dagjesmensen omdat het een belastingvrij paradijs is. Maar ga je wandelen dan ben je na 100 meter een van de weinige die probeert de rots te bedwingen. Bijzonder zijn daarbij de broedende Jan van Genten die je bijna kunt aanraken.

 

Kasteel Doorwerth

Deze wandeling laat de diversiteit van het rivierenland zien. Uiterwaarden, bossen, parken en de randen van de stad, alles is hier aanwezig. De wandeling is grotendeels verhard en kan daarom een groot deel van het jaar gelopen worden. Er is voldoende horeca in het centrum van Oosterbeek en bij het kasteel. Het kasteel is het bezichtigen waard!

Kastelen van Neerijnen en Waardenburg

Een afwisselende wandeling met kastelen, uiterwaarden en een parkachtige tuin. Daarbij een prachtig gezicht over de Waal en de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel. Het is een wandeling die laat zien hoe diverse het Rivierenland is. Er is halverwege horeca (niet alle dagen open). Eventueel kan de wandeling uitgebreid worden met een bezoek aan de oude binnenstad van Zaltbommel.

Kerrera

In 2016 hebben wij een treinreis door Schotland gemaakt als een eerste kennismaking met dit stukje woest Europa relatief dicht bij Nederland. De treinreis door de Highlands vonden we erg indrukwekkend. Gelukkig was er tijd voor een wandelende kennismaking met een Schots eiland. Omdat we in Oban overnachten hebben we gekozen voor Kerrera.

Kerrera is een klein eiland maar wel met een regelmatige veerdienst dus ideaal voor onze kennismaking. Het is een eiland waar ongeveer 30 mensen wonen en een veelvoud aan schapen. De wandeling laat ons kennismaken met een stukje kenmerkend Schots grasland. Maar wel in combinatie met prachtige vergezichten over de zee en de eilanden rond Oban. Daarmee een prachtige introductie in wandelen in Schotland.

Kornestad Buren

Deze wandeling start in de oude binnenstad en volgt vervolgens de Korne een einde stroomopwaarts. De wandeling gaat door een open agrarisch landschap. Het landschap is afwisselend fruitboomgaarden, akkerbouw en grasland. In dit deel van de betuwe wisselen stroomruggen en komgronden zich steeds af. De oude binnenstad is bijzonder schilderachtig en kan zeker verkend worden voor of na deze wandeling. Er zijn in het centrum een groot aantal horecagelegenheden. Voor de liefhebbers is er een marechausseemuseum

Kust bij Sant Elm

Deze wandeling laat ons kennismaken met de prachtig woeste kust van Mallorca. Hier veel baaien, kliffen en een eiland tegenover de kust (Dragonera). Onze wandeling voert eerst door het dorp, met prachtige smalle straatjes.

Vervolgens volgen we een pad dat steeds woester wordt. Wij hebben gekozen voor het middenpad en dat bleek een verkeerde keus. Op een gegeven moment was het feitelijk geen pad meer maar een geitenspoor. We zijn daarom iets omhoog gelopen om daar een ander pad op te pakken en dit was beter begaanbaar.

Waar twee paden bij elkaar komen kun je doorlopen naar de ruine, de moeite waard vanwege het uitzicht. Vervolgens nemen we het andere pad terug, eerst een pittige afdaling later wordt het pad vlakker. Bij het hek moet je even zoeken naar de aansluiting dat ligt achter het hek, maar naast de poort kun je er gewoon doorheen. We volgen het pad en lopen door steeds meer bebouwing terug naar het beginpunt

Kustwandeling Gotland

Gotland kent vele soorten landschappen, eigenlijk zijn ze allemaal prachtig. Deze kustwandeling laat ons kennismaken met een mooie kliffenkust, een natuurgebied met lage begroeiing en een prachtig uitzichtpunt.

Mocht je het leuk vinden dan kun je zelfs halverwege Pippi Langkous een hand geven.

Halverwege is een prachtig uitzichtpunt en de Zweden hadden dat al vroeg in de gaten want een Zweedse prinses heeft honder jaar geleden een mooi buiten gebouwd bij die klif. Dat is nu een jeugdherberg waar je ook iets kunt eten.

De wandeling eindigt in Visby een aanrader omdat het een prachtige oude binnenstad heeft

La Geria, een cultuurlandschap binnen een natuurlandschap

Deze wandeling loopt door het wijnbouwgebied van Lanzerote. Een relatief onbekend wijngebied waar wij nog nooit van gehoord hadden. Het blijkt dat vrijwel alle productie ook geconsumeerd wordt op Lanzerote.

Het is een prima wijn (we hebben een paar smaken geprobeerd). De manier waarop men de wijn verbouwd is werkelijk bijzonder. Door het droge klimaat en de soms droge en hete wind heeft men een oplossing moeten verzinnen om de wijnranken te laten overleven. Daarom staan de wijnranken in een kuil met daaromheen een stenen muurtje in een halve maan vorm. Dat muurtje dient enerzijds om de wind tegen te houden anderzijds om het weinige vocht uit de lucht vast te houden

De wandeling gaat grotendeels door het wijngebied maar volgt ook enige tijd een hoge kam met een prachtig uitzicht over het oostelijke deel van het eiland. Het is daarmee wel een tocht met behoorlijk klimmen en dalen

La Graciosa

Onze wandeling begon met een bijzonder spectaculaire overtocht, het was windkracht 7 die ochtend en dat is op de Canarische Eilanden geen reden om niet te varen, een vergelijking met een achtbaan is eenvouig te maken. Alleen een looping ontbrak.

Aangekomen op La Graciosa loop je in een paar stappen het hoofdplaatsje uit en bevindt je je in een volkomen leeg vulkaanlandschap. Dat in combinatie met een razend klimaat door de wind en de hoge golven een indrukwekkende wandeling. We hebben eenvoudigweg de "rondweg"gevolgd over het eiland en die gaf ons al voldoende beeld van de schoonheid van het eiland.

Neem onderweg wel proviand mee of koop het in Caleto del Sebo het hoofdplaatsje van het eiland.

 

La Pared

In La Pared heerst een weldadige rust, ook de omgeving nodigt uit tot een bezoekje. We wandelen hier een deel langs de GR131 dat ietwat landinwaarts parallel loopt aan de kust.

Wij hebben het pad enige kilometers gevolgd en zijn vervolgens naar de kust afgeslagen. Hier heb je een mooi uitzicht op de woeste kust. De wandeling is eenvoudig in the korten of uit te breiden, gewoon een pad eerder of later nemen om af te slaan van de GR131 en vervolgens langs de kust teruglopen.

Het laatste stukje biedt een mooi zicht op een nauurlijke brug. Ook dit kan eenvoudig in de wandeling worden opgenomen.

Landgoed Junne

Een wandeling anders dan de andere rivierenwandeling, we wandelen veel door bos maar krijgen ook een aantal mooie doorkijkjes naar de rivier de Overijsselse Vecht. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan bijvoorbeeld Ommen. Er is aan het begin en einde voldoende horeca, tijdens de route is er een restaurant halverwege

Landgoederen langs de Kromme Rijn

Langbroek en haar omgeving is kenmerkend vanwege de vele landgoederen, het parklandschap en de overgang van rivierenland naar de Heuvelrug. Dat maakt het landschap zeer divers. We lopen over smalle paden door een bosrijke omgeving waarbij het pad zo maar gekruist kan worden door Reewild.

Het laatste deel van de wandeling gaat door een open rivierenlandschap waarbij de namen van boerderijen en stroompjes eraan herinneren dat dit het gebied is waar de Rijn vele paden gekend heeft. Er is horeca in Werkhoven en bij landgoed Sterkenburg. Let op de paden kunnen erg modderig zijn.

Let op bij punt 10 in de wandeling zijn al geruime tijden werkzaamheden bij een boerderij. Dat betekent dat je nu in plaats van een graspad rechtdoor moet lopen langs de verharde weg. Je komt vervolgens weer bij de brug uit waar je de route kunt vervolgen.

Langs de Dommel in Den Bosch

Deze wandeling loopt door het oude centrum van Den Bosch. Daarmee is er volop mogelijkheid om de wandeling uit te breiden met museumbezoek, horeca of winkelen. Door de relatief korte afstand is deze wandeling goed te combineren met een andere activiteit. Bijzonder blijft het open landschap dat tegen de oude kern aangeplakt lijkt!

Langs de Maas bij Hedel en Ammerzoden

De Maas heeft een ander karakter dan de andere rivieren. Zo vlak bij Den Bosch is het een echte meanderende rivier in een open landschap. Het is een landschap dat ouderwets aandoet in positieve zin. Toch zie je dat ook hier de bedrijvigheid oprukt. Opvallend is de champignon cultuur waarvan ik altijd dacht dat die voornamelijk in Noord Limburg zat.

De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan kasteel Ammerzoden met horeca of een stadswandeling door Zaltbommel.

Langs drie rivieren

Een grotendeels verharde wandeling die de diversiteit van het landschap laat zien. De natuur en de cultuur van het rivierenland heeft veel gezichten tijdens deze wandeling. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het centrum van Gorinchem of Leerdam of een bezoek aan een museum zoals het glasmuseum.

Langs kades en dijken

De laaggelegen komgronden tussen Culemborg, Beusichem en Geldermalsen laten de eeuwenlange strijd tegen het water zien. Overal zie je water, sloten, plassen en brede vaarten voor de afvoer in regenrijke perioden.
Men heeft om dit gebied te ontginnen overal kades aangelegd die vaak al eeuwenoud zijn. Deze kades bieden prachtige vergezichten en doen daarnaast veelal nog steeds dienst als (wandel)pad. Bij Beusichem verandert de route, we gaan de Lek volgen over de Lekdijk. Het landschap blijft kenmerken van het waterland houden maar hier bepaalt de rivier meer het landschap.
Culemborg en Beusichem hebben beide een oude kern. Bij Beusichem is dat voornamelijk de markt, Culemborg is wat groter en heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de poort en het Elizabethweeshuis. In beide plaatsen is voldoende horeca aanwezig.

Langs Kromme - en Enge IJssel

In de Nederlandse taal en topografie is om een of andere reden de naamgeving van rivieren verwarrend. Er zijn vele Masen, Vechten en Merwedes. Maar de IJssel spant wel de kroon. Waarschijnlijk had jij ook nog nooit van de Kromme en Enge IJssel gehoord. Toch bestaan ze echt. Ze lopen door de provincie Utrecht en zijn aftakkingen van de Hollandse IJssel. Het zijn eeuwenoude riviertjes die op sommige plekken maar een paar meter breed zijn. De combinatie met de wandeling langs de Lek maakt het rivierenlandschap compleet.

Langs Lek en Zederik

De wandeling loopt voor een groot deel langs de oever van het Merwedekanaal, dit was vroeger de rivier de Zederik. Het gebied waar we doorheen lopen is ondanks de vele snelwegen die er liggen al snel rustig en landelijk. Via een smalle weg lopen we naar de Lekdijk. Deze is autoluw gemaakt en daarom volgen we deze dijk tot aan het centrum van de oude vrijstad Vianen. Via de oude binnenstad, die zeker het bekijken waard is lopen we terug naar het beginpunt.

Langs Lekdijk en Tiendweg

Ameide is een oud rivierdorp met een mooie oude kern vlak naast de Zouweboezem. Deze korter wandeling laat je kennismaken met twee soorten landschappen. Bijzonder is idat je vlak langs het water van de rivier loopt. Je kunt zelf kiezen of je over of onderlangs de dijk loopt. Er is horeca in Ameide.

Langs Linge en Korne

Buren is een oud vestingstadje dat pittoresk gelegen is aan de Korne. Vanuit de oude kern volgen we dit riviertje enige tijd over de dijk. Later verlaat de weg de rivier en gaan we de rivier de Linge volgen. Het landschap bestaat afwisselend uit fruitboomgaarden en pen landbouw. De rivier meandert er op een mooie manier doorheen.

Na enige tijd verlaten we de rivier en lopen we richting het dorpje Erichem. Hier valt de rijkdom van de hoeven op. Opvallend zijn de overkappingen bij de oude stallen die je hier op veel plaatsen ziet. We lopen via een boog nar de oude kern van Buren en bereiken via de stadspoort het beginpunt. In Buren is volop horeca onderweg is geen horecagelegenheid.

Langs Linschoten en Hollandsche Ijssel

De wandeling voert langs de korte Linschoten naar het landgoed Linschoten en volgt daar  de kade langs de lange Linschoten. We lopen via het dorp Linschoten langs een vaart naar Montfoort waar de Hollandsche Ijssel wordt overgestoken. Het oude centrum is een bezoekje meer dan waard.

Na Montfoort lopen we over een prachtige Tiendweg en rustige fietspaden langs de oever van de Hollandsche Ijssel naar Ijsselstein. Dit is wederom een stadje met een prachtig oud centrum

 

Langs Vecht en Plas

De Utrechtse rivieren, met name de Utrechtse Vecht, kenmerken zich door meanders door het veenweidebied. Een ander kenmerk zijn de vele meren en plassen in dit gebied zoals de Loosdrechtse Plassen of de Ankeveense Plassen. Deze route combineert deze twee landschappen in een rondwandeling vanuit het aardige plaatsje Nederhorst den Berg. Naast deze wandeling langs de plassen en de Utrechtse Vecht is er een kasteel als bezienswaardigheid. 's Zomers is er een voetveer naar Nigtevecht. Hiermee kun je je wandeling uitbreiden door even een rondje te maken door dit authentieke dorpje.

Laxey naar Groudle Glen

De wandeling begint met een lieflijk dorp langs een riviertje dat eindigt bij een strand. Hier volgen we de weg omhoog, we stijgen wat we juist gedaald zijn want we komen opnieuw bij het spoor uit. Hier volgt een wat saai stuk langs een tweebaansweg. We draaien bij een volgend dorp naar links en volgen een mooi pad naar beneden. Onderaan een prachtig strandje met mooie vergezichten. Langse een steil pad omhoog opnieuw kort langs een tweebaansweg. Laatste en langste stuk is een mooi pad door landerijen en een typisch Engels landschap. Na een strandje volgt een steile klim naar de weg en de halte voor de tram.

Lingelandschappen

Een wandeling langs de Linge met eerst een paar meanders van de rivier. Je ziet steeds het kerkje van Acquoy van een andere kant.

Na de pittoreske dijkdorpjes Acquoy en Rhenoy gaan we het achterland in en veranderd het landschap. Alles hier is gebaseerd op de strijd tegen het water, brede weteringen, gemaaltjes, kleine molentjes, maar ook veel grienden. Het zijn echt de komgronden die zo kenmerkend zijn voor het rivierenland.

Richting Marienwaerd veranderd het landschap weer en wordt het meer parkachtig en zie je de eerste fruitbomen weer verschijnen. 

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan glasstad Leerdam of kunstfort Asperen. Er is voldoende horeca onderweg.

Linie landing

Ingeklemd tussen Houten, Nieuwegein en Vianen ligt een rustig open stukje Nederland met een Hollands rivierenland bestaande uit kades, grienden, weteringen en uiterwaarden. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan een aantal forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie of het sluizencomplex in het Merwedekanaal. Neem op een mooie zomerdag zwemkleding mee en bezoek het dagrecreatieterrein aan de Lek. De wandeling komt er pal langs. Horeca aan het begin en einde.

Linschoten en Oudewater

Het riviertje de Linschoten maakt het Groene Hart landschap kenmerkend. Een slingerende stroom met smalle dijken die omzoomd zijn met wilgen. Aan beide kanten van de rivier oude boerderijen en enige bedrijvigheid. Oudewater is een mooi oud stadje met een hele mooie kern en diverse musea. Er is in het centrum ook voldoende horeca. Vervolgens langs de dijk van de Hollandse Ijssel en als laatste een prachtige graskade dwars door linten van weidegrond en brede sloten.

Maanlandschap bij Costa Teguise

Costa Teguise is ronduit een massatoerisme plaats maar het heeft weinig hoogbouw en er is een aardige wandelboulevard aangelegd. Deze wandelboulevard gaat in een aantal gevallen over in een pad over het strand wat ook het begin van de tocht aantrekkelijk maakt.

Zodra we de bebouwing verlaten wordt het landschap direct spectaculair anders. We lopen letterlijk een maanlandschap in. Het klimaat van Lanzarote is zeer droog en dat is hier duidelijk te zien. Er is nauwelijks begroeiing en als het er is dan bestaat het uit droge stekelige struikjes of cactussen. Wij liepen hier in januari en dat is de meest natte periode van het jaar. Ook dat was te zien veel kleine bloemetjes en plantjes die het proberen kort te bloeien na een spaarzame regenbui.

De wandeling loopt met een grote boog door dit onherbergzame land en biedt een beeld op een woesternij waarin het mooi wandelen of mountainbiken is. De wandeling heeft weinig hoogteverschillen maar is relatief zwaar vanwege de oneffen paden. Neem wat te eten en te drinken mee want onderweg is er niets.

 

Mal Nombre

Mal Nombre is een troosteloos vakantieoord dat betere tijden heeft gekend, alhoewel het strand en het paviljoen nog steeds prachtig zijn. Vanuit dit plaatsje lopen we eerst door een barranco die steeds mooier wordt. Prachtige bruintinten en mooie bergwanden. Vervolgens lopen we over een paadje omhoog waar het landschap steeds woester wordt.

We dalen af naar een tweede barranco en lopen onder de snelweg door. Daarna wordt de invloed van de zee weer groter en komen we op een mooi en rustig strand gecompleteerd met mooie rotspartijen. Een wandeling met veel dimensies maar allemaal mooi op een eigen manier

Marienwaerd, Regulieren, Zeedijk en Vretstrooi

Een wandeling langs verschillende oude landschappen waarvan de namen terugverwijzen naar oude tijde. Namen als Regulieren, Zeedijk en Vretstrooi geven aan dat het "oud land" is. De wandeling voert langs verrassend veel beboste percelen en grienden, maar ook open polderland wordt doorkruist. Echt een wandeling door de komgronden tussen twee rivieren.

Let op de route kan na regen zeer moddering zijn

 

Marienwaerdt

Heerlijkheid Marienwaerdt ligt direct aan de Linge. Het ademt een sfeer van historie uit. Daardoor is het een mooi wandelgebied. Deze wandeling loopt voor een groot deel langs de oevers van de Linge. Maar ook de wat onbekendere delen van het landgoed worden aangedaan.

Met een boog om Ophemert

En mooie rivierenlandwandeling met alle aspecten van het landschap. Met name het stuk door de uiterwaarden is top. Genieten van het uitzicht over de natuur en de bedrijvigheid op de rivier. Er is gedurende de wandeling geen tot weinig horeca. Er zit iets in Varik maar de openingstijden zijn beperkt. Ook bij het station is niets. De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan de historische kern van Buren

Midslands rondje

Wandelen over Terschelling is genieten van vergezichten, over de waddenzee, over het strand en de Noordzee en over de duinen. Een mooie kennismaking met Terschelling tijdens een wandeldriedaagse.

Mirador de Los Canarios

Vanaf het tankstation van Mal Nombre loopt een onverharde weg de barranco in. Deze weg klimt geleidelijk omhoog en loopt helemaal door tot de kam van bergen in het midden van het schiereiland.

Op deze kam heb je een prachtig uitzicht over de westkust van Fuerteventura en Cofete. Je kunt vervolgens nog verder omhoog lopen voor een uitzichtpunt over het noordelijke gedeelte van het eiland. Ook hier weer prachtige vergezichten. Het laatste deel moet je geen hoogtevrees hebben als je over de rand wilt kijken!

De wandeling neemt de zelfde route terug want het aantal paden is schaars in deze vallei

 

Molens en een mirador bij Santa Lucia

Santa Lucia ligt op ongeveer 700 meter hoogte in een groen deel van een mooie vallei omzoomt door hoge bergen. De wolken komen hier door de passaat altijd uit dezelfde hoek. Met als gevolg dat de wolken tegen de bergen aanbotsen en leegregenen. De andere kant van de vallei is daardoor droog.

Deze wandeling gaat door een relatief dichtbevolkt gebied met veel huizen, tuinderijen en boerderijen. Logisch want water is hier de beperkende factor en dat is hier volop aanwezig (en wordt volop opgevangen). De wandeling komt bij een mooie mirador en gaat langs een aantal oude watermolens.

Het is een relatief lichte wandeling zonder grote hoogteverschillen. De paden zijn goed alleen het gedeelte naar de watermolens en terug is een smal pad. Een mooie kennismaking met het berggebied van Gran Canaria ook voor de minder ervaren wandelaar.

Molens langs de Geul

Deze wandeling volgt de Geul waarbij we langs een aantal molens lopen. Met name de Volmolen is een bezoek meer dan waard. Na het volgen van de rivier lopen we langzaam tegen de heuvels op. De omgeving wordt bosrijker wat een moeie variatie is op het rivierdal.

Onderweg is er voldoende horeca te vinden, zeker op het eerste deel. Houdt er rekening mee dat het pad na regen erg modderig kan zijn. De wandeling kan goed gecombineerd worden met andere wandelingen waardoor een meerdaagse ontstaat

Naar de vuurtoren bij Palm Mar

Deze wandeling start in een rustig toeristisch plaatsje. Je loopt direct een open landschap in met mooie vergezichten over de oceaan maar ook over het achterliggende grillige berglandschap. Tijdens de wandeling zie je overal dat mensen hier lang hebben geprobeerd een bestaan op te bouwen op dit ruige en droge landschap. Wijnbouw, kassen met waarschijnlijk bananen, mijnbouw, hutjes voor veehoeders allemaal tonen ze dat er al lang menselijke activiteit is geweest. Bijzonder is dat er een oud irrigatiestelsel is. Hoe en waarvoor over die irrigatie is me nog niet duidelijk.

Leuke mijlpaal is de oude vuurtoren, je ziet hem al van verre, zelfs vanuit Playa Americas. Bij het beginpunt en eindpunt van de wandeling is enige horeca.

 

Naar het Bellver kasteel

Vanuit de buitenwijken van Palma de Mallorca lopen we al snel een groene omgeving in, door een steil dal van een beekje volgen we een smal pad. Vervolgens steken we het beekje over en klimmen we omhoog een heuvel op. Vanaf de heuvel hebben we mooie vergezichten over het achterland en over de baai van Palma.

Vervolgens bereiken we het kasteel Bellver dat overal vanuit Palma zichtbaar is, en omgekeerd dus mooie uitzichten biedt op de omgeving.

We vervolgens ons pad door het groen en vervolgens een sjieke buitenwijk en komen aan bij Poblo Espanyol. Zo lopen we feitelijk van museum naar museum en kunnen we museumbezoeken combineren met een wandelonderbreking.

Nieuwpoort

Nieuwpoort ligt in het midden van het rivierenland maar het geeft een gevoel van een uithoek. Waarschijnlijk komt dat door het ontbreken van snelwegen en bruggen in deze regio. Dat geeft de omgeving een landelijk karakter.

Nieuwpoort is niet te verwarren met de slag bij Nieuwpoort want dat is aan de belgische kust. Neemt niet weg dat dit een prachtig oud vestingstadje is in een oud karakteristiek rivierenlandschap.

Aan het begin en einde is voldoende horeca. De tocht kan eenvoudig verlengd worden of worden uitgebreid met een bezoek aan de oude kern van Schoonhoven.

Ommen naar Mariënberg

Een bosrijke wandeling langs de Vecht, met enige hoogteverschillen over oude rivierduinen. De wandeling is zeer afwisselend en voert door een mooi parklandschap. Er is horeca aan het begin en het einde van de route.

Oude Kromme Rijn

Dit deel van Nederland kenmerkt zich door slingerende rivieren, oude rivierarmen en een landschap dat continue andere beelden laat zien. Varierend van een open landschap tot een coulissenlandschap met landgoederen en oude boerderijen.

In deze wandeling lopen we langs de Kromme Rijn en een oude arm van deze rivier. De route laat zien hoe gevarieerd het landschap kan zijn. De route kan eenvoudig uitgebreid worden in de Langbroekerwetering. Er is horeca aan het begin en einde van de route in Cothen.

 

Oude Rijn, van Vleuten naar Woerden

Een wandeling langs een rivier van historie. Die zien we dan ook overal terug op de route. In namen, zoals bijvoorbeeld de Limesbrug maar ook in de vele eeuwenoude boerderijen met namen als Eben Haezer.
De route komt door een aantal kernen bijvoorbeeld Vleuten, Harmelen, Putkop en Woerden. Zeker Harmelen en Woerden bieden voldoende bezienswaardigheden om te verkennen tijdens de wandeling. Er is op de route voldoende horeca aanwezig.

Over de rand van de Caldera

Dit is een eenvoudige wandeling over de rand van de caldera van Santorini. Een caldera is de oude kraterrand van een vulkaan. Om een of andere reden hebben de bewoners ervoor gekozen om hun huizen precies op deze rand te maken waardoor je bijzonder spectaculaire en schilderachtige bebouwing krijgt. 

Deze wandeling begint in de drukte van het hoofdstadje maar al snel loop je over een mooi pad hoog boven de zee en is het relatief rustig, al ben je zeker niet de enige die deze wandeling maakt. Er zitten een paar klimmetjes bij en soms loop je hoog over de rand van de caldera maar nergens is de route zwaar of eng te noemen. 

Vervolgens komen we aan in Ia wat misschien nog wel schilderachtiger is dan Fyra. Neem hier rustig de tijd om te genieten van al het moois.

Ik heb de wandeling vroeg in de ochtend gedaan. Dan is het relatief koel en rustig.

Over rechte kades en kronkelende dijken

Een prachtige wandeling door een contrastlandschap enerzijds een Hollands polderlandschap en anderzijds een wandeling langs een meanderende rivier. De vergezichten zijn zeer afwisselend en in voorjaar en najaar bijzonder door de fruitboomgaarden.

Aardig is de kern van Heukelum en het gemaal bij Leerdam. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan Asperen, Leerdam met het glasmuseum of het Geofort. Er is voldoende horeca onderweg. De paden langs de Linge kunnen modderig zijn.

Parikia naar Naoussa

Vanuit de drukte van Parikia lopen we eerst langs de baai waar het altijd een drukte is met plezierjachten en veerboten. Langzaam wordt de omgeving rustiger en beklimmen we een bergkam met een aantal windmolens.

Op deze kam hebben we een mooi uitzicht over de Middellandse zee, vervolgens lopen we over het platteland door een mooi vallei naar de volgende baai, de baai van Naoussa.

De wandeling kan eenvoudig worden uitgebreid met een rondwandeling door de oude kern van beide plaatsen. Die zijn namelijk allebei bijzonder pittoresk

 

Peninnis Head op St Mary

De Isles of Scilly doen denken aan een sketch van Monty Python maar ze bestaan echt, zijn op het Europese vasteland relatief onbekend, en zijn prachtig. Het is een hele Engelse eilandengroep met een subtropisch karakter. De eilanden zijn klein maar hebben allemaal een eigen karakter.

Deze wandeling voert over een schiereiland vlak bij Hughtown. De wandeling is verrassend vanwege de vele doorkijkjes en uitzichtpunten.

Combineer de wandeling met een bezoek aan Hughtown en met een aantal andere wandelingen op deze site. De eilanden zijn te mooi om niet een paar dagen op te verblijven

Port Soderick naar Douglas

De wandeling begint bij een verstild stationnetje aan de stoomlijn van Douglas naar Port Erin. Na een steile afdaling lopen we langs een stromend riviertje dat we volgen tot aan het strand. Hier een steile klim omhoog over trappen naar de top van de klif.

We vervolgen de weg over de klif geruime tijd, bepaalde delen zijn autovrij andere delen zijn rustig. Mooie uitzichten naar de zee en vooral naar beneden waar veel vogels broeden, we zagen zelfs Papegaaiduikers.

Langzaam maar zeker is er meer bebouwing en hebben we een mooi uitzicht over de skyline van Douglas. Langs de haven naar de winkelstraat waar we eindigen bij een pub.

Portillo Alto

Portillo Alto ligt hoog in de bergen en is een klein groepje gebouwen met horeca en een bezoekerscentrum. Van hieruit loop je een mooie wandeling met een pittige klim maar niet heel erg zwaar is. Je krijgt wel een prachtig landschap, mooie vergezichten en bijzondere vegetatie. Allemaal redenen om deze wandeling te maken als je de kans krijgt.

Punta de Amer

Deze kaap steekt vanaf het vaste land een eind de zee in. Geen hoge bergen maar wel een duinlandschap. Verwacht echter geen duinlandschap zoals in Nederland. Hier is de bodem bijzonder rotsachtig waar kleine paadjes doorheen slingeren.

De begroeiing bestaat uit verschillende soorten naaldbomen en op het moment dat wij er wandelen volop bloeiende planten.

Halverwege is een fort met daarbij een restaurant. De wandeling biedt overal prachtige doorkijkjes naar de omliggende kust en vergezichten over de zee

Ramsey naar Ballajora

De wandeling begint in de binnenstad van Ramsey, een wat saai kustplaatsje. We lopen vervolgens over de boulevard waar eigenlijk ook niets te beleven is. Vervolgens een weg die omhoogslingert naar het spoor. Her volgen we het spoor en slaan we af over een rustige landweg. Hier kunnen we de kust volgen over een mooi pad. Er staat een bordje dat het pad onbegaanbaar is bij vloed, we gokken het maar lopen vast op een strandje. Wel een erg mooi pad, teruglopen en door een bosje terug naar de weg.

Na een klein buurtschap gaat het pad de kust volgen. Een erg mooi pad hoog boven kliffen naar een prachtig uitzichtpunt. We kunnen Schotland zien! Lopen vervolgens dt pad verder door, het blijft een spectaculair pad met mooie vergezichten. We komen vervolgens bij een strandje waar we via een landweg doorlopen naar het stationnetje ban Ballajora

Rechteren

Een struinroute die alleen met een GPS gelopen kan worden, door de vele kleine paadjes is de route nauwelijks op papier te zetten. Maakt de route interessant voor wandelaars die van de gebaande paden af willen lopen. Er is horeca alleen bij het het begin en einde van de route.

Rhijnauwen vanuit Houten

Een wandeling langs de Kromme Rijn met een mooi begin vol historie. Zoals een replica van een Romeinse wachttoren een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en een aantal landgoederen. Het laatste deel van de wandeling gaat langs de Oude Gracht van Utrecht een uniek stuk historie.

Daarnaast is er volop natuur, een afwisseling van nieuw bij Houten een pas aangelegd natuurterrein en heel oud bij de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd.

Tijdens de tocht is er voldoende horeca aan het begin, eind en ook halverwege. De tocht kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het centrum van Utrecht voor een museum of een middag winkelen

Rijsekade en Zouweboezem

Deze wandeling gaat door een gebied waar je het gevoel krijgt dat er de laatste driehonder jaar niets aan het landschap veranderd is. Een dubbele kade door een zeer waterrijk gebied met sloten, gemalen en molens. Met name de Zouweboezem is bekend vanwege de vogelrijkdom.

De wandeling combineert de komgronden met een wandeling over de dijk. Het laatste stuk gaat langs een eendenkooi alhoewel we die door de dichte bebossing nauwelijks zien.

De paden kunnen in de winter erg modderig zijn en in de zomer staat het gras soms hoog. Neemt niet weg dat het een prachtige wandeling is. Er is horeca aan het begin en einde in Lexmond. Halverwege zit een theetuin aan de Lekdijk, openingstijden zijn variabel.

Risco del Paso

Deze wandeling begint op het strand van Risco del Paso. Het strand is hier enorm breed zodat we beginnen met een aardige afstand te overbruggen naar de branding. Hierbij kan het nodig zijn dat we een strandmeertje moeten oversteken.

Vervolgens volgen we het strand naar het oosten en hebben we mooie vergezichten op de kust van Fuerteventura. Langs de bergen zien we meertjes ontstaan en begroeiing. Een soort van estuarium.

Na ongeveer 5 kilometer lopen we naar de bergen en gaan we eerst aan de rand van het strand lopen. Later lopen we hoger over de hellingen wat ons mooie uitzichten geeft op de omgeving en op de meertjes op het strand.

Rondje Culemborg

Deze wandeling staat bol van de geschiedenis. Het begint al op de Markt, een mooie stadspoort uit de vijftiende eeuw maar ook een mooi stadhuis. Vervolgens langs een historische kerk en een voormalig seminarie.

Ook het Rondeel is al enige eeuwen oud, een voormalig wandelpark waarin het voorkomen werd dat je bruin werd. Vervolgens volgen we enige tijd de rivier om aan te komen bij de haven en de veerpont naar Schalkwijk. Een mooie gierpont die vroeger op de stroming van de rivier naar de andere kant voer, nu is er dieselmotor ondersteuning.

Na de spoorbrug wordt het landschap meer open en lopen we enige tijd door de uiterwaarden. Vervolgens over de dijk terug kijkend op de karakteristieke skyline van Culemborg. De wandeling kan eenvoudig worden uitgebreid met een bezoek aan de binnenstad van Culemborg. Aanraders zijn het Elizabethweeshuis en het van Riebeekhuis.

Rondje de Cocksdorp

Deze wandeling laat je kennismaken met de verschillende landschappen op Texel. Met name de duinen zijn hier breed en mooi, maar ook het strand is hier erg breed. Leuk is natuurlijk de vuurtoren.

Tijdens onze wandeling lag er een zeehond op het strand dat is een bijzondere ervaring. Daarnaast volop genieten van een mooi en open wadden- en zeelandschap. Horeca is er volop bij de vuurtoren ongeveer halverwege de wandeling

Rondje Everdingen

De wandeling voert langs de oevers van de Lek. De tocht loopt deels over de dijk, deels door de komgronden achter de rivier en deels door de uiterwaarden. Bijzonder is dat we over de Diefdijk lopen een dijk zonder rivier. Het is namelijk een dijk gebouwd vanwege politieke doeleinden. Het vormt de grens tussen Gelderland en vroeger Zuid Holland.

De wandeling eindigt in de binnenstad van Culemborg. Hier kun je de wandeling eenvoudig uitbreiden met een rondwandeling door deze oude kern. Daarnaast zijn de werken van de waterlinie bijzonder, zoals het Werk aan het Spoel.

Let op: Het handveertje is van 1 april tot 1 oktober in bedrijf, je kunt een alternatief via de grasdijk achter Everdingen nemen in de winter, na Everdingen kun je vervolgens via het eerste pad links de uiterwaarden in de route weer oppakken

Rondje pontje Heukelum

Een wandeling langs de Linge met mooi oude plaatsen en een voetveer. Tijdens de wandeling kom je regelmatig in aanraking met de glasstad.Een museum een glasfabriek en een blazerij. Heukelum en Asperen zijn mooi oude plaatsjes met prachtige ligging aan de Linge.

Daarnaast een aantal wielen, voormalige dijkdoorbraken die bijna allemaal in het groen liggen. Bij fort Asperen is de Linge op zijn mooist en ook het fort is een bezoekje waard. We eindigen in de oude kern van Leerdam metvolop horeca mogelijkheden. Ook in de andere plaatsjes is volop horeca aanwezig.

Rondje Sylt

Sylt is een eiland met meerdere gezichten. Allereerst een landbouwgebied met mooie vergezichten, vervolgens een wandeling langs de waddendijk met mooi uitzicht over de zee. Vervolgens door de duinen naar het Noordzeestrand. Daar volop de karakteristieke standkorven die je overal in Noord Duitsland ziet. Laatste deel gaat door een levendig plaatsje met volop massatoerisme.

Tijdens de wandeling is met name aan het einde volop horeca aanwezig. Het eiland nodigt uit om ook de andere delen van het eiland wandelend of fietstend te verkennen.

Rondje West Terschelling

Een wandeling met wederom alleen maar top landschappen. Hoe divers kan een relatief klein eiland als Terschelling zijn. En dan lopen we feitelijk alleen maar in het westen van het eiland.

We maken kennis met prachtige vergezichten, een fikse klim door rul zand, zeehonden in de verte op een zandbank, ponies op het duin en zicht op de slufter.

Let op horeca alleen bij het start en eindpunt van de wandeling.

Rondom Blikkenburg

Een wandeling door een verrassend gevarieerd landschap met bijzondere doorkijkjes naar rivieren en landhuizen. Blikkenburg is ook zo'n oud landgoed. Het is een gebied waarin meerdere wandelingen zijn uitgezet. Zo is er een klompenpad in dit gebied dat voor een deel overlapt met deze wandeling. Vandaar dat er alleen een digitale publicatie is

Rondom Inca

Inca is een klein plaatjes midden op het eiland Mallorca. Het stadje is bekend vanwege de markt op donderdag. Wij zijn echter op een andere dag en dan is het een slaperig stadje. Vanaf het station lopen we naar het noorden richting de bergketen.

Het landschap is in het begin glooiend met veel landbouw, kleine boerderijen en mooie vergezichten. Echter het landschap wordt al snel bergachtiger met een aantal afgravingen maar later steeds mooiere dalen, hellingen en rotspartijen. 

We lopen door Biniamar een bijzonder plaatsje met een wel heel bijzonder voetbalveldje, in een kerk zonder dak. We lopen vervolgens terug naar Inca waar we de oude binnenstad verkennen.

Rondom Old Town op St Mary

De Isles of Scilly doen denken aan een sketch van Monty Python maar ze bestaan echt, zijn op het Europese vasteland relatief onbekend, en zijn prachtig. Het is een hele Engelse eilandengroep met een subtropisch karakter. De eilanden zijn klein maar hebben allemaal een eigen karakter.

Deze wandeling voert over het hoofdeiland rond de vroegere hoofdstad Old town. De wandeling is verrassend omdat het een combinatie is van prachtige kusten met een kristalheldere zee, parelwitte standen, maar ook met eeuwenoude Engelse landschappen met oude bomen, muurtjes langs smalle wegen en een Engelse architectuur van de gebouwen.

Combineer de wandeling met een bezoek aan Hughtown en met een aantal andere wandelingen op deze site. De eilanden zijn te mooi om niet een paar dagen op te verblijven

Rondwandeling op Mors

Het noorden van Mors heeft een glooiend landschap. Daarin kleine dorpen, donderrood gekleurde boerderijen en afwisselend bossages. Het typische Deense landschap zoals wij dat op veel plekken gezien hebben. Deze wandeling laat je kennismaken met een aantal fjorden maar zeker ook een stuk prachige kliffen. Dat maakt dit een aardige kennismaking met Seyerslev en Eyerslev beiden twee karakteristieke dorpen. In beide dorpen is horeca beschikbaar. Aanrader is het eetcafe aan de haven van Eyerslev. Daar heb je een prachtige kijk op de fjord.

Rondwandeling Polsbroek

Een wandeling langs brede sloten en smalle percelen, maar ook met een aantal mooie kades en een moeras vol weidevogels. Een voorbeeld van een Hollands weidelandschap

Salinas met uitzicht op Formentera

Deze wandeling biedt een aantal vergezichten. We beginnen met een aantal zoutpannen waarbij met name het bekijken van de zoutkorst van dichtbij mooie abstracte vormen geeft. Soms heb je geluk en zie je hier een aantal falmingo's (wij hadden geluk).

Na de salinas lopen we door een smalle bosrijke strook tussen zoutpannen en kust. We komen uit bij een oude wachttoren met mooie vergezichten op Formentera en Ibiza stad. Vervolgens lopen we terug langs een grillig gevormde kust en een mooi zandstrand.

Sandhamn

De archipel van Stockholm is prachtig en binnen die archipel is Sandham een pareltje. EEn oud plaatsje met de karakteristieke rode huisjes aan een baai, een drukte van belang van boten en bootjes. Maar daarachter een rustig bos met mooie strandjes en mooie doorkijkjes.

De wandeling in combinatie met de boottocht met het veer is een bijzonder dagje uit bijvoorbeeld bij een stedentrip naar Stockholm. Een aangename manier om aan de stad te ontsnappen en om te genieten van de prachtige natuur op vaarafstand van de binnenstad.

Zie hoor de veerboot https://www.stromma.com/

 

Sant Antoni

De wandeling begint aan de boulevard, deze ligt aan een mooie baai met aardige vergezichten. We volgen de boulevard enige tijd en allengs wordt het rustiger en komt er meer natuur in zicht. Het pad wordtg minder verhard en zo hier en daar moeten we klauteren.

Na aankomst in een mooie baai met een zandstrandje verlaten we het kustpad en lopen we steil omhoog. Hierna volgen we een paar kleine wegen en een onverhard pad over een kam.

Plotseling zijn we dan weer in de bebouwing van Sant Antoni en lopen we terug naar de boulevard. Let op aan de boulevard is het ei van Columbus te vinden. Wij waren er in eerste instantie voorbij gelopen;-).

 

Santa Agnes

Deze wandeling begint met een stukje het volgen van een asfaltweg maar na een kruising wordt het een rust onverhard karrenspoor naar een paar huizen in een landbouwgebied dat zich kenmerkt door vele boom- en wijngaarden. Het pad komt na een paar hekken uit op een smalle verharde weg.

Deze weg vervolgen we door deze brede vallei met landbouwbedrijfjes. We komen uit bij een restaurant waar je een prachtig uitzicht hebt over de noordkust van Ibiza. Vervolgens lopen we richting Santa Agnes.

Voor wie het leuk vindt om een stevig pad te volgen naar de kust voor een uitzicht over een hoge kaap kan een extra lus maken over een onverhard pad dat naar de kust loopt. Je komt uiteindelijk weer uit op de weg naar Santa Agnes

Santa Brigida

De wandeling begint met een stukje oud centrum van Santa Brigida, een leuk dorp. Vervolgens steil naar beneden naar de barranca die we geruime tijd volgen.

Vervolgens een steile klim maar we worden beloond met een mooi weids uitzicht tot aan de oceaan. Laatste stukje terug naar de auto. Wel een bijzonder stadion met een zeer artistieke afrastering.

 

Santa Eularia del Riu

De wandeling begint in de jachthaven waar je als je dat wilt kapitale jachten kunt bewonderen. We volgen vervolgens het strand en gaan daarbij steeds over een mooi en gevarieerd pad langs de kust. Bij een klein strandje verlaten we de kust en lopen het achterland in.

Het platteland achter Santa Eularia kenmerkt zich door groene velden, boomgaarden en wat bebouwing. Al snel zien we de buitenwijken van dit plaatsje en van hieruit lopen we naar het centrum van dit lieflijke plaatsje.

Aan de rand van het centrum ligt een mooie oude kerk op een vreemd gevormde heuvel. Van hieraf heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Vervolgens via een mooie oude watermolen langs de enige rivier op Ibiza naar de monding aan het strand. Vanaf het strand volgen we vervolgens de boulevard terug naar de jachthaven.

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan de hippiemarkt die hier een aantal keer per week wordt gehouden.

Schiermonnikoog: een wandelparel

Deze wandeling is een kennismaking met het eiland dat de kleinste gemeente van Nederland is. Het eiland is afwisselend met duinen, stranden, kwelders en graslanden. Daarmee is het eiland overal even mooi om te wandelen.

Je kunt hier qua wandelen niets verkeerd doen, het eiland is overzichtelijk, niet al te groot en overal zijn de paden prima. Ben je hier op een doordeweekse dag dan is het heerlijk rustig, mede door het beperkte verkeer.

Singraven aan de Dinkel

Singraven is een mooi landgoed met enerzijds prachtige gebouwen, zo is de watermolen een juweeltje. Daarnaast is het landgoed een mooi parklandschap met weiden, akkers en bossen.

Maar ook het Roderveld is erg mooi waardoor er een afwisselende wandeling ontstaat. Onderweg zijn er volop mogelijkheden voor horeca. Daarnaast is de wandeling goed te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Ootmarsum dat een aardig centrum heeft

Slot Loevestein

Een wandeling midden in het rivierenland gelegen aan drie rivieren, een beetje vreemd omdat er feitelijk twee rivieren bij elkaar komen. Maar wij Nederlanders hebben wel meer vreemde naamconstructies bedacht voor rivieren.

Gebied is prachtig met veel historie, een mooie omgeving, vergezichten over rivieren en natuurlijk slot Loevestein. De wandeling is dan ook goed te combineren met een bezoek aan het kasteel of de vesting Woudrichem. 

Houdt er rekening mee dat het voetveertje niet alle dagen gaat zie http://voetveerwoudrichem.nl/wp/. Er is in de omgeving voldoende horeca.

Slufter

De Slufter is een vogelrijk en bijzonder natuurgebied op Texel. Vanuit De Koog is het mogelijk om er een mooie afwisselende wandeling naar te maken. Allereerst zijn we over het strand gelopen daarna door de Slufter, bijzonder is de stroom water over het strand. Vanaf de Slufter lopen we vervolgens door een mooi open en waterrijk duingebied terug naar De Koog.

Onderweg is er volop de mogelijkheid om te genieten van de natuur, met name de vogelrijkdom is groot. Horeca is volop aanwezig in De Koog.

Stadsrivier Spaarne

Wandeling langs een mooie meanderende rivier door de oude binnenstad van Haarlem. Langzaam maar zeker wordt het landschap groener en opener en lopen we over een mooi jaagpad langs de rivier. De stad blijft eigenlijk de hele wandeling in de nabijheid. Dat is natuurlijk vanzelfsprekend in een dichtbevolkt gebied als de randstad.

Stadswandeling door Santa Cruz de Tenerife

Als jullie op mijn zakelijke website kijken zullen jullie zien dat ik een liefhebber ben van de architectuur van Calatrava. Daar heb ik zelfs een aparte blog geschreven over de vorm van architectuur. In Santa Cruz staat er een prachtig voorbeeld van het auditorium. Naast de architectuur zijn we door het oude stadje gelopen. Santa Cruz is zeker niet toeristisch maar het is wel een echt levendige hoofdstad. Maak kennis met het Spaanse leven in een mooie stad en een fijn klimaat.

Stadswandeling Ibiza

Vanaf de haven van Ibiza lopen we eerst langs de kade tot aan het einde. Bij het havenhoofd gaan we de trap op en komen wij bij de eerste straatjes die steeds verder omhoog gaan. Op een gegeven moment komen we bij de muur van de oude vesting.

Hier gaan we de stad in en volgen we de vestingmuren naar de baai. Steeds verder klimmen we omhoog via tunnels, trappen en nauwe straatjes tot we bij de Kathedraal uitkomen. Hier een prachtig uitzicht over zowel de stad als de baai.

Vervolgens lopen we wederom door nauwe en schilderachtige straatjes naar beneden en eindigen we op een mooi plein. Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan een van de musea in de stad of een bezoek aan de vele terrasjes.

Stadswandeling in Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz was het stadje waar het eerste toerisme is ontstaan. Dat is begrijpelijk want de omgeving is groen en de stad heeft een historische kern. Logisch dat hier toerisme ontstaat. Echter het regent er meer dan in het zuiden. Vandaar dat de toeristen liever naar het zuiden gaan. Echter hier heb je een fijne combi voor het wandelen in het groen en een oude stad. Een verademing na alle drukte (voor ons tijdens het wereldkampioenschap voetbal met alle bijeffecten). Dus een aanrader als je lekker wil wandelen

Stadswandeling Las Palmas de Gran Canaria

In Las Palmas de Gran Canaria loop je eenvoudig van het ene kenmerkende stadsgezicht over in het andere. Bij deze wandeling beginnen we in een groen en welvarend gedeelte van de stad. Vervolgens lopen we langs de jachthavens en een klein stukje strand.

Daarna door een druk gedeelte met veel winkels om vervolgens langs een mooie en toeristische boulevard te wandelen. Daarna wordt de boulevard rustiger en gaat over in een ruig stuk natuur op een schiereiland. Hier de zo kenmerkende woeste kust met enorme golven uit de oceaan die op deze kust breken.

Het laatste deel van de wandeling gaat door een beduidend minder welvarend deel van de stad. We eindigen de wandeling bij een oud fort in het havengedeelte van de stad. Met recht veel gezichten van een afwisselende stad

 

Stadswandeling op een eiland Visby

Visby is oud en mooi, vooral de stadsmuur is prachtig en staat nog grotendeels overeind. Deze wandeling gaat grotendeels langs de muur maar is uitgebreid met een stuk langs de kust met mooie vergezichten over de zee.

Ook de binnenstad wordt bezocht, we hebben een aantal willekeurige straatjes gekozen maar je kunt de wandeling eenvoudig uitbreiden door de andere straten ook te bezoeken. Mijn ervaring is dat ze eigenlijk allemaal prachtig zijn.

In de oude binnenstad is voldoende horeca te vinden en ook overanchten is hier geen probleem. We zijn drie dagen op Gotland geweest en dat was eigenlijk te kort. Het eiland heeft een prachtige kust en naast wandelen kun je er goed fietsen want het eiland is relatief vlak

Steenwaard bij Culemborg

De Steenwaard is een verrassend rustig natuurgebied in de uiterwaarden bij Schalkwijk. Het biedt mooie vergezichten over het rivierenland. Deze wandeling laat je kennismaken met deze natuur maar ook met historische verdedingingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandeling is eenvoudig uit te breiden met een bezoek aan het historische centrum van Culemborg. Er is voldoende horeca aan het begin en einde in het stadscentrum. Halverwege is een rustpunt.

Struinen bij Opijnen

De Waal meandert door het landschap bij Opijnen. Het beginpunt biedt een prachtig uitzicht over de rivier, de skyline van Zaltbommel met de bijbehorende bruggen. Echter we lopen in oostelijke richting. Eerst een wandeling over de dijk met een weids uitzicht daarna struinen door de uiterwaarden. Het laatste deel kan erg modderig zijn en is bij hoog water sowieso niet toegankelijk. Er is alleen horeca aan het begin en einde van de tocht

Struinen langse de Dommel

Het ene deel van Brabant is mooier dan het andere. Dit deel onderscheidt zich in positieve zin. Het is een afwisselend landschap waarin verschillende riviertjes hun weg meanderend naar lager zoeken.

De route start aan de rand van Boxtel waarbij we vrijwel direct het bos inlopen. Na enige tijd volgen we de Essche Stroom. Toen wij de tocht wandelden was men volop bezig daarin nieuwe meanders aan te brengen. Daardoor is dit een struinroute geworden. Vandaar dat een routebeschrijving ontbreekt.

Op meerdere plaatsen zijn er mogelijkheden om de tocht te onderbreken, bijvoorbeeld in St Michielsgestel. Er is voldoende horeca onderweg.

Struinen tussen Wamel en Dreumel

De Waal is indrukwekkend bij Tiel, zeker als hij hoog staat. Met het voetveer steken we over naar Wamel en verkennen daar eerst een stukje van het achterland. Via de Waalbandijk lopen we richting Dreumel dat een vreemd grote kerk heeft. Voor de kern van Dreumel gaan we echter struinen langs de Waal. Een geweldige ervaring en voor iedereen wat wils. Vervolgens terug naar Tiel waar volop horeca is. De techt kan eventueel uitgebreid worden met een bezoek aan het Flipjemuseum.De route kan niet gelopen worden met hoogwater en hou rekening met de vaartijden van het voetveer.

Stukje GR131 bij Morro Jable

Vanaf Morro Jable loopt de GR131 over een smal pad naar de vuurtoren van Jandia (zie hiervoor de wandeling over het schiereiland). Deze tocht vocht direct vanuit de bebouwde kom een mooi pad dat een weids uitzicht biedt op een woest en leeg maar prachtig landschap. We volgen de GR131 enige kilometers totdat de weg de tweede keer overgestoken moet worden. Hier gaan we de weg terug volgen. Dat is geen probleem want het is een onverharde en rustige weg.

Vervolgens lopen we een stuk de barrance in om te genieten van een mooi dal. Hier wederom volop traditionele landbouw, hoofdzakelijk het hoeden van een aantal geiten. Waar die beesten van leven is mij een raadsel.

Na de barranco kom je wederom bij de weg en de GR131 terecht. Je kunt hier kiezen voor het volgen van de weg of door de GR131 hoog boven de weg terug te volgen.

 

Tamaduste op El Hierro

El Hierro is een bijzonder eiland, niet groot, niet toeristisch maar wel groots in landschappen, vergezichten en prachtige wandelmogelijkheden. Wij waren maar kort op het eiland maar het is opnieuw op onze bucketlijst gezet. Wat een prachtig eiland en geweldig dat na elke kilometer de omgeving er weer anders uitziet. Binnen Tamaduste is enige horeca aanwezig

Tefia: wandelen door een weidse vallei

Deze eenvoudige en relatief vlakke wandeling geeft je een zicht op een weids landschap met doorkijkjes op een aantal ruige bergen. Vanaf het beginpunt lopen we richting het zuiden en vervolgens waar de weg onverhard wordt buigen we naar een bergwand toe. Hierbij gaat het pad langzaam steeds verder omhoog waardoor we steeds meer uitzicht krijgen.

Vervolgens lopen we terug naar het dal naar een aantal boerderijen. Het boerenleven moet hier hard zijn want alles is droog en de grond is erg stenig. Via het ecomuseum lopen we in een boog terug naar de auto.

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan het ecomuseum wat feitelijk een openluchtmuseum is

Terschelling van Oost naar West

De natuur op Terschelling is prachtig, deze wandeling laat ons eerst genieten van de duinen bij de Boschplaat helemaal in het oosten van Terschelling. Daarna een lange strandwandeling met prachtige vergezichten. Halverwege een bijzonder strandpaviljoen helemaal in Amerikaanse stijl.

Laatste deel door de duinen en de bossen bij Midsland. En bijzondere en gevarieerde wandeling over een prachtig eiland.

test

test

Tiendwegen bij Oudewater

Een wandeling vanuit Oudewater over een aantal mooie kades en tiendwegen. Deze liggen hier prachtig in de polder en biedt vergezichten op smalle percelen en brede sloten. Ondanks dat het midden in het groene hart ligt is het hier heerlijk rustig. De wandeling is goed te combineren met een bezoek aan de oude binnenstad van Oudewater

Tiendwegen en kades tussen Beesd en Leerdam

Een wandeling met meerdere soorten landschappen. Allereerst een wandeling door een komgrondgebied met open graslanden, grienden maar ook de eerste Tiendweg op onze route. Het tweede deel gaat langs de oevers van de Linge, een schilderachtig riviertje in de Betuwe. Het derde deel bestaat wederom uit een Tiendweg maar ook de oude plaatsjes Asperen en Leerdam.

Tiendwegen en kades tussen Culemborg en Beesd

Tussen Culemborg, Geldermalsen en Beesd ligt een vergeten stukje Hollands landschap. Een echt komgrond gebied met veel grasland, rechte sloten, grienden en populierenbossen. Het laatste deel van de wandeling gaat over landgoed Marienwaerd. Dit alles maakt het een gevarieerde wandeling.

Tiendwegen en kades tussen Gouda en Woerden

Vanaf station Goverwelle lopen we bijna direct de bebouwing uit en lopen we over een mooie Tiendweg. Rechts zien we de plaatsjes Haastrecht en Hekendorp. Wij lopen in de richting van de Wiericke. De Wiericke was een onderdeel van de oude Hollandse waterlinie. De Enkele Wiericke is gegraven in 1364 en de dubbele Wiericke voor 1367.

We lopen een stukje langs de Wiericke over een grasdijk. Vervolgens gaan we opnieuw een kade volgen, deze kade is wat breder en heeft ook wat meer begroeiing. In de verte hoor je het geluid van snelwegen en vliegtuigen maar toch waan je je alleen op de wereld.

De route brengt ons naar de oude binnenstad van Woerden, opnieuw een oud plaatsje met een aardige oude binnenstad. Van hieruit lopen we naar het station van Woerden

Tiendwegen en kades tussen IJsselstein en Montfoort

IJsselstein is een oud plaatsje aan de rivier de Hollandse IJssel. Het heeft een mooie oude kern en heeft een katholieke historie, net als Montfoort trouwens ons eindpunt van vandaag. De wandeling is een combinatie van historie en groen. Eerste deel gaat langs de Hollandse IJssel. Het laatste deel gaat wederom over een Tiendweg. We eindigen in Montfoort, wederom een oud Hollands plaatsje mooi gelegen aan de Hollandse IJssel.

Tiendwegen en kades tussen Leerdam en Lexmond

Vanuit het oude plaatsje Leerdam lopen we eerst naar een Tiendweg in de bebouwde kom maar daarna verlaten we de bebouwing al snel. Wederom rechte kades, vergezichten en een wandeling door mooie griendbossen. We eindigen in een aardig oud plaatsje Lexmond. Let op horeca en OV op zondag in de omgeving van Lexmond

Tiendwegen en kades tussen Lexmond en Schoonhoven

Dit is een het vergeten broertje van het Groene Hart. Relatief onbekend maar landschappelijk gezien misschien wel mooier dan de bekende variant. Want rustiger, groener, rechter en de sloten zo hier en daar veel breder. Het eerste deel langs de Rijssekade en de Zouweboezem zijn fantastisch, het lijkt hier alsof de tijd 300 jaar heeft stilgestaan. Maar ook Noordeloos en de Tiendweg tussen Ameide en Nieuwpoort zijn prachtig. Tussen al het groen een aantal leuke oude plaatsjes zoals Meerkerk en Ameide, prachtig is het relatief onbekende vestingstadje Nieuwpoort. Het eindpunt is bereikbaar via het Schoonhovens veer.

Tiendwegen en kades tussen Montfoort en Oudewater

Montfoort is een oud plaatsje met een aardige kern. Bijzonder is het Kasteel. Vanuit Montfoort lopen we eerst over een rustige weg en later over een mooie grasdijk naar Linschoten. Linschoten is oud met een aardig centrum. In het centrum is een cafe waar het interieur de laatste 100 jaar waarschijnlijk nauwelijks gewijzgigd is, een echte aanrader.

Vanuit Linschoten volgen we het riviertje de Linschoten dat door groene weilanden naar Oudewater slingert. Ook Oudewater is een mooi oud plaatsje, bekend van de heksenwaag, met een bijzondere kern.

Tiendwegen en kades tussen Oudewater en Gouda

Dit is een wandeling over Tiendwegen en kades die bijna niet te evenaren is. De Tiendweg is minstens 5 km lang en loopt dwars door de polder. De polder bestaat uit smalle percelen en brede sloten. Haastrecht ligt halverwege en is een mooi plaatsje met veel historie. Hierna volgen we een jaagpad langs de Hollandse Ijssel. Laatste deel gaat langs de Gouwe door het oude centrum van Gouda

Tiendwegen en kades tussen Polsbroek en IJsselstein

Deze wandeling laat je volop kennismaken met het groene hart, bijna tien kilometer kade, maar ook een mooi oud Hollands stadje IJsselstein. Polsbroek komt voor in het boek "Het Wassende Water" van Herman de Man.

Bijzonder is het moerasgebied tussen Polsbroek en Oudewater. De kade en onze route loopt er pal langs. Beklim de uitkijktoren even om te genieten van een prachtig vogelrijk gebied.

Tiendwegen en kades tussen Schoonhoven en Polsbroek

Een wandeling met voornamelijk kades, dus veel begroeiing, mooie doorkijkjes naar weilanden en vergezichten. Schoonhoven is een mooi oud plaatsje, heb je tijd om even door het oude stadje te lopen dan is dat een aanrader.

Bij Cabauw volgen we een kerkepad, een bijzonder cultuurhistorisch element. Vermeldenswaardig is dat Polsbroekerdam in het verleden bekend stond om een aantal bijzondere geloofsgenootschappen het zwavelstokkengeloof en de zwartjannetjes.

Je loopt hier een deel door het land van een boer. Soms is het wat moeilijk om het pad te zien maar loop gewoon in de richting van de sloten in de richting van Polsbroek. Daar kom je weer op de verharde weg

Tiengemeten

Nog zo'n plaats waar ik in mijn jeugd een bepaald beeld bij had (wat trouwens niet klopte) maar wel het idee van een romantisch eiland waar men ver van de werkelijke wereld afstond.

Dat is met de verandering op dit eiland door landbouw te vervangen door natuur alleen maar toegenomen. Een leeg eiland in het Hollands Diep wat daar het Vuile Gat genoemd wordt.

Het eiland is prachtig, een oerhollands landschap nog steeds maar ook veel natuur, we zagen een aantal reeen rondlopen (die zijn wellicht overgezwommen). Maar ook nog steeds landbouw, alhoewel veel meer extensief om de natuur de kans geven. Trek daarom een dag uit om dit eiland te verkennen.

Tresco

Tresco is een van de vele eilanden van de Isles of Scilly, het is een van de grotere eilanden en het is bewoond. Alhoewel er niet echt een plaatsje is zoals op St Mary.

Het landschap heeft hier toch ook weer een eigen karakter, het begin van de wandeling gaat door een klein duigebied maar als je dichter bij de kern komt dan wordt het meer heuvelachtig en is het weer een typisch Engels landschap.

Wederom een prachtig eiland wat verrassend rustig is, enkel een paar Engelse toeristen, van daarbuiten hebben wij geen toeristen gezien.

Tussen Mookerhei en Maas

Een wandeling met vele vergezichten, vandaf de Mookerhei maar ook vanaf de oever van de Maas. Met name het deel bij de Mookerhei is pittig qua klimmen en dalen, maar wel heel erg mooi.

De wandeling is het hele jaar te lopen, in de winter kan het wat modderig zijn, dan is het volgen van het Fietspad in plaats van de uiterwaarden aan te raden. In Molenhoek zijn een aantal horeca gelegenheden.

Twee gierpontjes

Deze wandeling kenmerkt zich door een diversiteit van landschappen, uiterwaarden, de dijk (bij een groot deel kun je ook onderlangs lopen), kleine dorpjes en historische stadjes. De wandeling gaat eerst door het centrum van Culemborg en vervolgens varen we over naar Schalkwijk, we zijn de provinciegrens overgestoken.

Vervolgens struinen we enige tijd door de uiterwaarden en vervolgens lopen we over de dijk.Bij Beusichem nemen we de pont. Hier is een horecagelegenheid. Vervolgens opnieuw struinen en de dijk. Het laatste deel gaat via het Rondeel terug naar Culemborg. In deze stad is volop horeca en je hebt de mogelijkheid om het oude centrum te bekijken. Bijvoorbeeld het Elizabethweeshuis of het van Riebeeckhuis

Zie ook de informatie over gierpontjes

Twee Lingedijken

Een wandeling over twee dijken, We slingeren daarbij met de rivier mee door het landschap. De dorpjes zijn karakteristiek. De wandeling is met name aan te bevelen in voorjaar vanwege de bloesem en in het najaar vanwege het fruit dat aan de bomen hangt. Er is voldoende horeca onderweg.De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan Asperen of het geofort.

Uitwaaien op de westpunt van ameland

Hollum en omgeving is kenmerkend voor een waddeneiland. het dorpje is oud met mooie oude huizen en boerderijen met een indeling kenmerkend voor waddendorpjes. daar omheen ligt een mooi open landschap met in de verte de duinen. en achter de duinen natuurlijk de noordzee. echter op de westpunt zie je hoe het water uit de twee zeeën elkaar raakt. daarbij een aantal mooie vergezichten op de oostkant van terschelling. 

In hollum heb je diverse horeca mogelijkheden voor koffie of iets te eten en desnoods om te overnachten.

Uitzicht op de Betuwe

Een wandeling langs de oever van de Rijn, door de Blauwe Kamer en via de Gelderse Valei over de Grebbeberg terug. Er is op meerdere plekken een horeca gelegenheid, zoals het veerhuis bij het Opheusdens veer en aan de overkant bij het natuurgebied de Blauwe Kamer.

Bijzonder is het riviertje de Grift dat langs de Grebbeberg en prachtig is het stalen uitkijkplateau met een mooi uitzicht over de Betuwe.

Uitzicht op Kamari

Deze korte maar pittige wandeling begint aan de boulevard van Kamari, heel veel drukte, winkeltjes, terrasjes etc. Van daaruit lopen we naar de rand van Kamari waar een slingerweg ons naar de kam van een naastgelegen berg brengt.

Dat is een pittige klim maar de beloning is een prachig uitzicht op Santorini en een aantal omliggende eilanden. Vervolgens lopen we via een onverhard pad naar een mooie ommuurde bron wat tegen de berg aangeplakt lijkt. Van hieruit via een slingerend paadje weer naar beneden naar de drukte van Kamari.

Dit is een fijne wandeling voor vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag, dan is het zonlicht bijzonder mooi

Uitzicht over Morro Jable

Vanaf het strand zie je de telecommunicatie toren al hoog boven Morro Jable uitsteken. Vanaf de toeristenresorts kun je in een lus naar deze toren op een top toelopen. Het is een stevige wandeling met een klim van een paar honder meter maar het uitzicht over Morro Jable, de oceaan en de omliggende bergen is de beloning.

De wandeling voert grotendeels over onverharde paden met een behoorlijk stijgings (en dalings) percentage. Houdt verder rekening met de wind, hoe hoger je komt hoe meer de wind vrij spel krijgt op de omgeving. Vlak aan de top hoor je hem meestal al wel fluiten door de masten en draden van de communicatietoren

Val Palma naar Platya

Deze wandeling begint in hartje stad van Palma de Mallorca. Een verrassende stad omdat het een compact centrum heeft maar voldoende moois om te verkennen. Vooral de Kathedraal en het naastliggende kasteel zijn bijzonder.

Vervolgens gaat de wandeling over de boulevard. Eerst ng langs een drukke weg maar allengs wordt het rustiger. We doen aardige oude vissersplaatjes aan, tussendoor nog wat groen maar ook hotels en restaurants. Je hebt de keus om over de boulevard te lopen of over het strand. Steeds heb je echter een prachtig uitzicht over de baai.

Wij hadden het geluk dat het flink woei tijdens onze wandeling. Mooi wilde zee en hoge golven, niet zo spectaculair als op de Canarische Eilanden maar we blijven genieten van de wild opspattende golven.

Van bosrand tot Rijnoever

Een wandeling die de overgang van Utrechtse Heuvelrug naar het rivierdal van de Kromme Rijn goed zichbaar maakt. Vanuit een dichtbebost landgoed lopen we via een aantal landgoederen naar de oever van de Kromme Rijn. Door de overgangen is de wandeling bijzonder afwisselend.

Van Hollum naar Nes over de waddendijk

Het lijkt misschien een saaie wandeling maar dat is het zeker niet. De wandeling laat je kennismaken met mooie vergezichten over de waddenzee. Daarin allerlei vogels maar ook vergezichten naar het vasteland van Friesland. je kunt zelf beslissen of je over de grasdijk of over het fietspad loopt.

Van Hollum naar Nes over het strand

We beginnen de wandeling met een kennis met Hollum, een dorp met een mooie oude kern. Vervolgens lopen we door de duinen bij de vuurtoren van Hollum. Vervolgens gaan we een deel over het strand. Laatste deel gaat door een bebost stuk duin. We eindigen vervolgens in het plaatsje Nes. Karakteristiek zijn de oude walvisvaarderswoningen. De wandeling is daarmee gevarieerd en laat je daarom kennismaken met het landschap en de historie van Ameland. Horeca is in beide dorpen aanwezig.

Van Leerdam naar Culemborg

De wandeling loopt van Leerdam naar Culembor, voor een groot deel langs het cultureel erfgoed de Diekdijk. We doen Schoonrewoerd aan een aardig dorpje in het Zuid Hollandse veengebied.

Vervolgens lopen we langs een oude eendenkooi naar het Werk aan het Spoel. Het is en goede ontwikkeling dat alle oude waterliniewerken een recreatieve bestemming krijgen. De wandeling eindigt in het oude centrum van Culemborg.

Van Playa Quemada naar Puerto Calero

Playa Quemada is een klein vissersplaatsje aan het einde van een doodlopende weg. Hier is weinig te merken van enig massatoerisme, er zijn een paar visrestaurants maar voor de rest gebeurt er vooral heel weinig.

De wandeling gaat langs de kust naar Puerto Calero waat zeker meer toerisme is al kun je niet echt van massatoerisme spreken. Een wat meer luxe badplaats met een mooie boulevard en een jachthaven met een groot aantal luxe jachten.

Bijzonder was dat we tijdens de wandeling een onderzeeboot zagen bovenkomen. Verder is de wandeling over het pad langs de kust mooi omdat we vlak langs de rand lopen, je moet geen hoogtevrees hebben hier.

Van Teguise naar haar Costa

Teguise is de voormalige hoofdstad van Lanzarote en heeft daardoor een wat oudere kern. Verder is het een klein slaperig stadje met een aantal aardige straatjes eromheen.

Hoog boven het stadje torent een fort op een berg uit. Het fort is momenteel in gebruik als piratenmuseum en is daarmee een aardige uitbreiding van de wandeltocht.

De wandeltocht laat je eerst richting het fort lopen, dat is aardig berg op maar de weg is goed. Echter wij lopen niet tot aan de top maar slaan bij de wandelbordjes rechtsaf richting Teseguite een uitgespreide nederzetting met wat kleinschalige aride landbouw. Hier zagen wij voor het eerst de muurtjes en de kuiltjes voor de druiventeelt in een hard klimaat als hier op Lanzarote.

Na Teseguite vervolgens we onze weg door een steeds droger en desolater landschap. Na de snelweg zien we de vulcaan bij de Costa al maar de bebouwing blijft lange tijd onzichtbaar omdat we eerst richting een kam moeten lopen. Daarna het laatste gedeelte over de boulevard een waar contrast met het lege landschap waar we hiervoor doorheen liepen

Vecht bij Oud Zuilen

Een wandeling langs de buitenwijken van Utrecht door een nieuw aangelegd natuurgebied. Het natuurgebied benadrukt het Utrechts veenweidelandschap. Na een wandeling langs een eeuwenoude trekvaart (de Klopvaart) komen we aan bij de Utrechtse Vecht. Deze maakt hier een aantal mooie meanders. We lopen langs de historische kern van Oud Zuilen en kunnen eventueel het slot bezoeken. Vervolgens lopen we richting het oude Vechtdorp Maarssen met wederom een mooie oude kern. Tijdens de wandeling zijn er diverse horeca mogelijkheden.

Vega de Rio Palmos

Het eerste deel gaat gelijk door de barranco die hier tevens als een soort van onverharde weg en parkeerplaats fungeert. Vervolgens door een mooi en rustig dorpje met wat horeca komen we aan bij een dicht stukje begroeiiing. Hier loop je daadwerkelijk tussen wat bomen en struikgewas, een unicum in Fuerteventura. Toen wij hier liepen was er zelfs wat water in een klein stroompje.

Het landschap wordt ruiger en de begroeiing schaarser, we wandelen door over een pad met een mooi uitzicht op de steile berghellingen tot aan de dam. Hier loopt het pad verder door naar beneden maar wij steken de drooggevallen meerbodem over of lopen over de damwand (wat je voorkeur heeft in verband met hoogtevrees).

Aan de overkant is een smal pad dat ons langs de oevers en wat landbouwpercelen terugbrengt naar een smalle weg en vervolgens volgen we deze weg terug naar het beginpunt. Het laatste deel kun je weer door de barranco doen of via de verharde weg.

Verdronken Bos bij Tul en t Waal

Tussen Houten en Culemborg ligt een gevarieerd landschap met onder andere een kaarsrecht kanaal, weilanden, grienden en uiterwaarden. Maar ook een aantal mooie forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het oude centrum van Culemborg.

Er is horeca onderweg bij een aantal forten. Het werk aan het Spoel heeft een dagelijks geopend restaurant. Let op de Liniepont gaat niet op alle dagen loop dan door naar het pontje van Culemborg. Dat gaat wel het gehel jar.

Verkenning van Ameland

Deze wandeling laat je kennismaken met de diversiteit van Ameland. Wandelen over de waddendijk, een mooi pad tussen de landerijen, door de duinen en over het strand. Bijzonder is dat het een heel ander strand is dan we gewend zijn. Er groeien gras en bloemen op. Laatste deel van de route gaat door een bos, langs een duinmeertje en door het oude centrum van Nes. Al met al een gevarieerde wandeling.

Vlist en Lek

Zuid Holland is een provincie waar grote delen bestaan uit veenweidegronden met de kenmerkende rechte breden sloten en laagliggende graslanden. Dit gebied wordt dorkruist door vaak eeuwenoude kades maar ook door veenstroompjes en meanderende rivieren. Deze wandeling gaat door dit oerhollandse landschap over dijken en kades.

De wandeling begint in Schoonhoven en halverwege komen we in het dorpje Vlist aan het riviertje de Vlist. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan de historische binnenstad van Schoonhoven of het zilvermuseum. Er is horeca in Schoonhoven en in Vlist

Vrango

Gothenburg is een mooie en groene stad, leuk voor een korte stedentrip. Dan is een dag naar de archipel van Gothenburg een zeer aangename dagtocht die je laat kennismaken met de schoonheid van de Zweedse westkust.

Vrango is het eiland dat het verst van de kust ligt en is vanaf het eiland heb je dan ook prachtige vergezichten naar enerzijds de kust van Zweden en anderzijds de weidse zee.

Het eiland zelf bestaat uit een klein dorp met voornamelijk houten vakantiehuisjes maar daaromheen liggen twee mooie natuurgebieden met een wisselend landschap. In het dorp is enige horeca.

De tocht is ideaal vanwege de combinatie varen, natuur en bij mooi weer zwemmen in de zee in een van de vele zandbaaitjes

Vroemoe op Rømø

Een Deens waddeneiland met de herkenbare bouwstijl. Oude boerderijen in traditionele kleuren. rieten daken en veel zomerhuisjes in traditionele stijl. 

Leuk is dat het eiland meerdere landschappen kent. Natuurlijk de kilometers brede zandstranden waar autos vroemoe rondracen. Prachtige plekken voor de camper dat dan weer wel

Daarnaast landbouw gebieden, bossen maar ook prachtige vergezichten over de waddenzee en de aan de andere kant gelegen Deense kust.

Vuurtoren van Korakam

Op dit schiereiland zijn door een Griekse groep enthousiaste inwoners allerlei interessante zaken ontwikkeld. Een mooi strand, een openluchttheater en een aantal mooie wandelroutes. Deze wandeling combineert er een aantal tot een iets langere waarbij we tevens een mooi vuurtoren bezoeken.

De wandeling gaat over smalle paden die zich langs de kust slingeren. Het is een op aan aantal plekken een beetje klimmen en klauteren maar de wandeling is goed te doen. Eventueel kun je vanaf Naoussa naar de Karokam toelopen als uitbreiding maar dan is het een dagwandeling. (zie ook de andere wandeling op Paros die naar Naoussa toegaat en de baai volgt

Werk aan het Spoel

Deze wandeling voert je door de uiterwaarden langs de Lek, mooie cultuurhistorische elementen als het Werk aan het Spoel, de kogelvanger (zie de foto) en Fort Everdingen. Daarnaast wisselen uiterwaarden, dijken en het achterliggende landbouwgebied elkaar steeds af tijdens de wandeling.

West aan Zee

Hoe divers kan een eiland zijn op zo'n korte wandelafstand. En hoe stil kan het zijn tijdens een wandeling. Het is een wandeling met een aaneenschakeling van vergezichten met elk een eigen karakter.

Halverwege de wandeling is er een strandpaviljoen dat ook tijdens de corona lock down een slimmigheid had verzonnen om koffie te verkopen.

Al met al een prachtige kennismaking met Terschelling

Westpunt van Terschelling

Vanaf de haven van Terschelling is het vijf minuten lopen en je zit in een compleet andere wereld. Open kwelders, duinen, de zee, meertjes, struinen door duinkommen. Alles in een compleet stille wereld waar je je de enige om de wereld waant.

Zodra je bij het standbeeld het wad op loopt kun je het beste de paaltjes met de gele koppen volgen. Dan heb je nog niet helemaal een droge voeten garantie maar kun je wel je weg vinden door een beetje te slingeren. Bij de slufter kan het iets lastiger zijn, mogelijk dat je even de schoenen uit moet doen maar diep wordt het niet

Let op er is geen horeca onderweg, alleen aan het begin en einde. Na veel regen kan de wandeling door de duinpan een uitdaging zijn.

 

Wiel van Bassa en Acquoyse Meer

De Diefdijk is een uitzonderlijke dijk ter bescherming van het water in het geval er een dijkdoorbraak is meer naar het oosten. De Diefdijk ligt dan ook precies op de grens van twee provincies omdat er politieke geschillen waren over wie er verantwoordelijk was voor de wateroverlast.

De dijk is een keer doorgebroken. Vandaar de wiel van Bassa wat een oude dijkdoorbraak is. Door het woest kolkende water ontstond een zeer diepe waterplas, het wiel. Daarom werd er meestal voor gekozen de dijk in een bocht om het wiel heen te leggen, zo ook hier.

Aan de Gelderse zijde verkennen we het achterliggende landschap, gevormd door rivieren maar ook door mensenhanden.

Er is een camping (de Kooise) waar in de zomer een restaurant is.

 

Willige Langerak

Deze wandeling begint en eindigt in Schoonhoven, een mooi en historisch rivierstadje bekend als de zilverstad. Vanuit deze stad lopen we langs de Lekdijk naar het oosten. Je kunt bovenover lopen voor een weids uitzicht of onderlangs voor onverhard wandelen. De uiterwaarden zijn in dit deel van de rivier prachtig met een aantal rivierduinen

De terugweg gaat langs de Tiendweg een mooie kade omzoomd met boerderijen. We eindigen in het centrum van Schoonhoven waar de wandeling uitgebreid kan worden met een stadsbezoek. Er is onderweg enige horeca en aan het begin en eindpunt.

Woerden - Bodegraven

Wandelen door het groene hart is verrassend. Rustig wandelen in een gebied waar zoveel mensen wonen is echt mogelijk en deze wandeling bewijst het. De wandeling voert grotendeels over het jaagpad en is daardoor autoluw, er zijn soms wel veel fietsers.

De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het oude centrum van Woerden of Bodegraven. Daarnaast is er het fort Wierickeschans. Er is voldoende horeca aan het begin en einde van de wandeling, ook halverwege maar de openingstijden daar zijn niet bekend.

Wyk op Föhr

Föhr is een waddeneiland dat eigenlijk bestaat uit een soort verhoogde zandbank. het ligt ook midden in de Waddenzee. In de verte zie je tijdens de wandelingen Langeness en Hallige Hooge liggen. Dat bestaat nog meer uit een zandbank met daarop een aantal terpen.

Het eiland zelf is mooi, de boottocht erheen is al een begin van het uitje en het eiland is afwisselend qua landschap. Wij hadden helaas slechts een dag de tijd. Dit eiland vraagt om een terugkeer om ook de andere delen van het eiland te verkennen.

Zaltbommel - Tiel via de Heesseltse uiterwaarden

Een wandeling door een weids rivierenlandschap. De Waal is hier op zijn mooist sterk meanderend, we nemen een binnenbocht van bijna 180 graden, met heel veel scheepvaartverkeer.

Na de brug lopen we afwisselend over de dijk en door de uiterwaarden, vooral de uiterwaarden zijn hier belangrijke natuurgebieden. In Opijnen en Varik is een horeca mogelijkheid. De wandeling is eventueel uit te breiden met een bezoek aan historisch buren

Zandduinen van Maspalomas

De wandeling begint op de boulevard van Maspalomas, een druk stukje toerisme waar volop gewandeld, gerecreerd en gewinkeld wordt. Bij de vuurtoren gaan we het strand op en na een paar kilometer wordt het al veel rustiger. 

Na een paar kilometer waar het strand een scherpe bocht maakt zijn wij de duinen ingelopen. Een bijzondere ervaring, met name omdat er vrij veel wind stond en je ziet dat de duinen constant van vorm veranderen. Natuurlijk gaat dat niet snel maar je ziet overal zand opwaaien en even verder weer neerdwarrelen. Bijzonder is dat dit zand afkomstig is uit de Sahara en hier samenkomt op een relatief klein stukje grond.

Wij hebben een ruime bocht gemaakt en zijn op een gegeven moment teruggelopen naar het strand om daarlangs terug te lopen naar het beginpunt. Je kunt de wandeling zelf eenvoudig uitbreiden of verkleinen (zowel het standgedeelte als het duingedeelte).