Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

Val Palma naar Platya

Deze wandeling begint in hartje stad van Palma de Mallorca. Een verrassende stad omdat het een compact centrum heeft maar voldoende moois om te verkennen. Vooral de Kathedraal en het naastliggende kasteel zijn bijzonder.

Vervolgens gaat de wandeling over de boulevard. Eerst ng langs een drukke weg maar allengs wordt het rustiger. We doen aardige oude vissersplaatjes aan, tussendoor nog wat groen maar ook hotels en restaurants. Je hebt de keus om over de boulevard te lopen of over het strand. Steeds heb je echter een prachtig uitzicht over de baai.

Wij hadden het geluk dat het flink woei tijdens onze wandeling. Mooi wilde zee en hoge golven, niet zo spectaculair als op de Canarische Eilanden maar we blijven genieten van de wild opspattende golven.

Rondom Inca

Inca is een klein plaatjes midden op het eiland Mallorca. Het stadje is bekend vanwege de markt op donderdag. Wij zijn echter op een andere dag en dan is het een slaperig stadje. Vanaf het station lopen we naar het noorden richting de bergketen.

Het landschap is in het begin glooiend met veel landbouw, kleine boerderijen en mooie vergezichten. Echter het landschap wordt al snel bergachtiger met een aantal afgravingen maar later steeds mooiere dalen, hellingen en rotspartijen. 

We lopen door Biniamar een bijzonder plaatsje met een wel heel bijzonder voetbalveldje, in een kerk zonder dak. We lopen vervolgens terug naar Inca waar we de oude binnenstad verkennen.

Naar het Bellver kasteel

Vanuit de buitenwijken van Palma de Mallorca lopen we al snel een groene omgeving in, door een steil dal van een beekje volgen we een smal pad. Vervolgens steken we het beekje over en klimmen we omhoog een heuvel op. Vanaf de heuvel hebben we mooie vergezichten over het achterland en over de baai van Palma.

Vervolgens bereiken we het kasteel Bellver dat overal vanuit Palma zichtbaar is, en omgekeerd dus mooie uitzichten biedt op de omgeving.

We vervolgens ons pad door het groen en vervolgens een sjieke buitenwijk en komen aan bij Poblo Espanyol. Zo lopen we feitelijk van museum naar museum en kunnen we museumbezoeken combineren met een wandelonderbreking.

Kust bij Sant Elm

Deze wandeling laat ons kennismaken met de prachtig woeste kust van Mallorca. Hier veel baaien, kliffen en een eiland tegenover de kust (Dragonera). Onze wandeling voert eerst door het dorp, met prachtige smalle straatjes.

Vervolgens volgen we een pad dat steeds woester wordt. Wij hebben gekozen voor het middenpad en dat bleek een verkeerde keus. Op een gegeven moment was het feitelijk geen pad meer maar een geitenspoor. We zijn daarom iets omhoog gelopen om daar een ander pad op te pakken en dit was beter begaanbaar.

Waar twee paden bij elkaar komen kun je doorlopen naar de ruine, de moeite waard vanwege het uitzicht. Vervolgens nemen we het andere pad terug, eerst een pittige afdaling later wordt het pad vlakker. Bij het hek moet je even zoeken naar de aansluiting dat ligt achter het hek, maar naast de poort kun je er gewoon doorheen. We volgen het pad en lopen door steeds meer bebouwing terug naar het beginpunt

Punta de Amer

Deze kaap steekt vanaf het vaste land een eind de zee in. Geen hoge bergen maar wel een duinlandschap. Verwacht echter geen duinlandschap zoals in Nederland. Hier is de bodem bijzonder rotsachtig waar kleine paadjes doorheen slingeren.

De begroeiing bestaat uit verschillende soorten naaldbomen en op het moment dat wij er wandelen volop bloeiende planten.

Halverwege is een fort met daarbij een restaurant. De wandeling biedt overal prachtige doorkijkjes naar de omliggende kust en vergezichten over de zee

Faro de Cap Gros

Port de Soller is een schilderachtig havenplaatsje aan een mooie baai. Deze wandeling gaat door de bergen rondom dit plaatsje. Vanaf de weg lopen we steil omhoog over een stenig pad, overal mooie doorkijkjes. Boven op de rug zien we de bergen rondom de plaats en lopen we door een gevarieerd parklandschap. Na de vuurtoren en de hut lopen we over een verharde weg terug naar het dorp.

Deze wandeling is mooi te combineren met de treinrit met het toeristentreintje uit Palma.

Cala Boquer

Het noordoosten van Mallorca is een ruig stukje met relatief hoge bergen en een mooie landtong met een gave weg naar een vuurtoren in een desolaat landschap. Onderweg kom je langs Pollenca waar je een korte maar mooie wandeling kunt maken naar een baai met fraaie uitzichten.

De wandeling start bij een parkeerplaats waarna je via een zandweg en een boerenerf een vallei in loopt naar een baai. Het pad is afwisselend, dan weer smal dan weer breed. Daarnaast heb je de keuze om verschillende geitenpaadjes te kiezen, zeker vlak bij de baai heb je volop keuze.

De wandeling is goed te combineren met een bezoek aan de vuurtoren van Formentor of een autorit over de weg van Soller naar Pollenca. Trek wel voldoende tijd uit voor de tocht, hij lijkt kort maar kost door de ondergrond toch de nodige tijd.