Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

Marienwaerd, Regulieren, Zeedijk en Vretstrooi

Een wandeling langs verschillende oude landschappen waarvan de namen terugverwijzen naar oude tijde. Namen als Regulieren, Zeedijk en Vretstrooi geven aan dat het "oud land" is. De wandeling voert langs verrassend veel beboste percelen en grienden, maar ook open polderland wordt doorkruist. Echt een wandeling door de komgronden tussen twee rivieren.

Let op de route kan na regen zeer moddering zijn

 

De Linge tussen Leerdam en Beesd

De Linge is een mooi meanderend riviertje in een lieflijk rivierenlandschap. Vooral in het voorjaar is dit een geliefde wandelrouten vanwege de bloesem in die periode. De wandeling voert langs kleine dorpjes die als het ware tegen de dijk zijn aangeplakt. De wandeling eindigt in Marienwaerdt, voor de liefhebbers is de Stapelbakker en de Landgoedwinkel reden voor een tussenstop. De wandeling komt er direct langs.

Marienwaerdt

Heerlijkheid Marienwaerdt ligt direct aan de Linge. Het ademt een sfeer van historie uit. Daardoor is het een mooi wandelgebied. Deze wandeling loopt voor een groot deel langs de oevers van de Linge. Maar ook de wat onbekendere delen van het landgoed worden aangedaan.

Appeldijken

De Appeldijken zijn een beroemd stukje Nederland, zeker in de bloesemperiode. Gelukkig is de Appeldijk in Marienwaerdt sinds kort autovrij gemaakt. In de bloesemperiode kon het hier onaangenaam druk zijn voor wandelaars. De wandeling voert door een bosrijk landschap in combinatie met dijken omzoomd door boomgaarden. Bijzonder is het traject waarbij de dijk omzoomd wordt door fruitbomen aan beide zijden. Loop de wandeling ook eens in het najaar of in de winter, dan heeft het landschap een eigen charme.

Langs Linge en Korne

Buren is een oud vestingstadje dat pittoresk gelegen is aan de Korne. Vanuit de oude kern volgen we dit riviertje enige tijd over de dijk. Later verlaat de weg de rivier en gaan we de rivier de Linge volgen. Het landschap bestaat afwisselend uit fruitboomgaarden en pen landbouw. De rivier meandert er op een mooie manier doorheen.

Na enige tijd verlaten we de rivier en lopen we richting het dorpje Erichem. Hier valt de rijkdom van de hoeven op. Opvallend zijn de overkappingen bij de oude stallen die je hier op veel plaatsen ziet. We lopen via een boog nar de oude kern van Buren en bereiken via de stadspoort het beginpunt. In Buren is volop horeca onderweg is geen horecagelegenheid.

Boomkwekerijen tussen Rijn en Linge

Deze wandeling is grotendeels verhard en voert door een bedrijvig gebied. De wandeling gaat deels over de Rijndijk en deels over landbouwwegen. De dorpen liggen in de biblebelt en dat is aan veel dingen te merken, de bordjes met zondags gesloten, vrouwen in het zwart en rokdragend. Je ziet het ook terug in het  verzorgde landschap wat versterkt wordt door de vele boomkwekerijen met bomen in allerlei vormen

De Linge zien we hier een paar keer maar erlangs lopen kan bijna niet gewoonweg omdat er geen paden langs de Linge lopen. De route loopt nauwelijks door de bebouwde kom, maar er kan eenvoudig bij station Opheusden afgeslagen worden voor een stop.

Asperen en geofort

Een wandeling door twee historische plaatsjes te weten Leerdam en Asperen. Daarnaast een wandeling door een mooi open rivierenlandschap met extra's als het Geofort en de Diefdijk.

De route gaat deels over onverharde paden, deze kunnen met name in de wintermaanden erg modderig zijn. Er is volop horeca aanwezig onderweg. De wandeling kan eventueel uitgebreid worden met een bezoek aan de glasblazerij of het glasmuseum.

Van Leerdam naar Culemborg

De wandeling loopt van Leerdam naar Culembor, voor een groot deel langs het cultureel erfgoed de Diekdijk. We doen Schoonrewoerd aan een aardig dorpje in het Zuid Hollandse veengebied.

Vervolgens lopen we langs een oude eendenkooi naar het Werk aan het Spoel. Het is en goede ontwikkeling dat alle oude waterliniewerken een recreatieve bestemming krijgen. De wandeling eindigt in het oude centrum van Culemborg.

Twee Lingedijken

Een wandeling over twee dijken, We slingeren daarbij met de rivier mee door het landschap. De dorpjes zijn karakteristiek. De wandeling is met name aan te bevelen in voorjaar vanwege de bloesem en in het najaar vanwege het fruit dat aan de bomen hangt. Er is voldoende horeca onderweg.De wandeling kan uitgebreid worden met een bezoek aan Asperen of het geofort.

Over rechte kades en kronkelende dijken

Een prachtige wandeling door een contrastlandschap enerzijds een Hollands polderlandschap en anderzijds een wandeling langs een meanderende rivier. De vergezichten zijn zeer afwisselend en in voorjaar en najaar bijzonder door de fruitboomgaarden.

Aardig is de kern van Heukelum en het gemaal bij Leerdam. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan Asperen, Leerdam met het glasmuseum of het Geofort. Er is voldoende horeca onderweg. De paden langs de Linge kunnen modderig zijn.

Langs drie rivieren

Een grotendeels verharde wandeling die de diversiteit van het landschap laat zien. De natuur en de cultuur van het rivierenland heeft veel gezichten tijdens deze wandeling. De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het centrum van Gorinchem of Leerdam of een bezoek aan een museum zoals het glasmuseum.

Fort Pannerden

Een wandeling met verschillende gezichten. Uiterwaarden, rivieren, cultuurlandschap, rivieren en een kasteel. Ondanks het feit dat we een klein deel heen en terug lopen verveelt deze wandeling absoluut niet. De vergezichten over de druk bevaren rivieren zijn prachtig. Er is horeca in het dorp en halverwege met een mooi uitzicht over de rivier. Breid de wandeling uit met een bezoek aan kasteel Doornenburg.

Lingelandschappen

Een wandeling langs de Linge met eerst een paar meanders van de rivier. Je ziet steeds het kerkje van Acquoy van een andere kant.

Na de pittoreske dijkdorpjes Acquoy en Rhenoy gaan we het achterland in en veranderd het landschap. Alles hier is gebaseerd op de strijd tegen het water, brede weteringen, gemaaltjes, kleine molentjes, maar ook veel grienden. Het zijn echt de komgronden die zo kenmerkend zijn voor het rivierenland.

Richting Marienwaerd veranderd het landschap weer en wordt het meer parkachtig en zie je de eerste fruitbomen weer verschijnen. 

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan glasstad Leerdam of kunstfort Asperen. Er is voldoende horeca onderweg.

Fort Vuren naar Gorinchem

Een lijnwandeling langs de brede rivier de Waal. Er is een mooi uitstapje van te maken door te beginnen met de veerboot van Gorinchem naar Fort Vuren, doe je steigers aan bij Woudrichem en Loevestein.

De wandeling zelf is een combinatie van cultuurhistorie met het fort Vuren en de oude binnenstad van Gorinchem. Fort Vuren is leuk om even te bezoeken als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gorinchem is oud en heeft een mooie binnenstad. Vooral de sluis van de Linge is een mooi oud stukje waar het leuk is om naar de bedrijvigheid van de bootjes te kijken.

Er is voldoende horeca onderweg, aan het begin en het einde. De wandeling is eenvoudig uit te breiden met andere activiteiten in het rivierenland, Gorinchem heeft genoeg te bieden.

Rondje pontje Heukelum

Een wandeling langs de Linge met mooi oude plaatsen en een voetveer. Tijdens de wandeling kom je regelmatig in aanraking met de glasstad.Een museum een glasfabriek en een blazerij. Heukelum en Asperen zijn mooi oude plaatsjes met prachtige ligging aan de Linge.

Daarnaast een aantal wielen, voormalige dijkdoorbraken die bijna allemaal in het groen liggen. Bij fort Asperen is de Linge op zijn mooist en ook het fort is een bezoekje waard. We eindigen in de oude kern van Leerdam metvolop horeca mogelijkheden. Ook in de andere plaatsjes is volop horeca aanwezig.