Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

Barranco del Cierva

In Morro Jable mondt de Barranco uit in zee precies bij de oude kern van het plaatsje. Dit is een nog vrij authentiek stukje Spanje ook al zijn er natuurlijk heel veel restaurantjes op dit stukje strand.

Via de oude kern volgen we de Barranco het binnenland in. Eerst door een paar nieuwbouwwijkjes waar hdet moderne Spanje meer zichtbaar wordt. Opvallend is het groot aantal honden met hondenbezitter aan een riem

Vervolgens wordt het landschap woester en volgen we de Barranco over een onverhard pad. Hier zie je het traditionele Spanje waar boeren proberen met een aantal geiten en kippen de kost te verdienen. Het ziet er schilderachtig uit maar het lijkt me een hard bestaan. Neemt niet weg dat het landschap hier adembenemend is. Helaas is een rondwandeling hier niet mogelijk en moeten we over hetzelfde onverharde pad retour

Het schiereiland van Jandia

Twee landschappen die heel verschillend zijn. De ene is een vrij vlakke landtong waarop een mooie vuurtoren staat. Dit is een korte wandeling door een droog gebied. De wandeling is redelijk eenvoudig uit te breiden omdat er overal paden en sporen lopen die je weer terugbrengen naar het beginpunt. Wij hebben onze huurauto geparkeerd bij de windmolen wat gelijk een mooi markeerpunt is.

Het tweede deel is een wandeling bij Cofete. Daar is het landschap een heel ander verhaal. De westkant van het eiland is veel ruiger met steile berghellingen en een woeste zee. Maar wel met een kilometerslang prachtig zandstrand waar je als je even vanaf het einde van de weg loopt je je alleen op de wereld waant.

Ook de rit ernaar toe over een onverharde bergpas is een ervaring op zich, de weg is goed te doen, ook met een huurauto maar je moet geen hoogtevrees hebben

Stukje GR131 bij Morro Jable

Vanaf Morro Jable loopt de GR131 over een smal pad naar de vuurtoren van Jandia (zie hiervoor de wandeling over het schiereiland). Deze tocht vocht direct vanuit de bebouwde kom een mooi pad dat een weids uitzicht biedt op een woest en leeg maar prachtig landschap. We volgen de GR131 enige kilometers totdat de weg de tweede keer overgestoken moet worden. Hier gaan we de weg terug volgen. Dat is geen probleem want het is een onverharde en rustige weg.

Vervolgens lopen we een stuk de barrance in om te genieten van een mooi dal. Hier wederom volop traditionele landbouw, hoofdzakelijk het hoeden van een aantal geiten. Waar die beesten van leven is mij een raadsel.

Na de barranco kom je wederom bij de weg en de GR131 terecht. Je kunt hier kiezen voor het volgen van de weg of door de GR131 hoog boven de weg terug te volgen.

 

Mal Nombre

Mal Nombre is een troosteloos vakantieoord dat betere tijden heeft gekend, alhoewel het strand en het paviljoen nog steeds prachtig zijn. Vanuit dit plaatsje lopen we eerst door een barranco die steeds mooier wordt. Prachtige bruintinten en mooie bergwanden. Vervolgens lopen we over een paadje omhoog waar het landschap steeds woester wordt.

We dalen af naar een tweede barranco en lopen onder de snelweg door. Daarna wordt de invloed van de zee weer groter en komen we op een mooi en rustig strand gecompleteerd met mooie rotspartijen. Een wandeling met veel dimensies maar allemaal mooi op een eigen manier

Vega de Rio Palmos

Het eerste deel gaat gelijk door de barranco die hier tevens als een soort van onverharde weg en parkeerplaats fungeert. Vervolgens door een mooi en rustig dorpje met wat horeca komen we aan bij een dicht stukje begroeiiing. Hier loop je daadwerkelijk tussen wat bomen en struikgewas, een unicum in Fuerteventura. Toen wij hier liepen was er zelfs wat water in een klein stroompje.

Het landschap wordt ruiger en de begroeiing schaarser, we wandelen door over een pad met een mooi uitzicht op de steile berghellingen tot aan de dam. Hier loopt het pad verder door naar beneden maar wij steken de drooggevallen meerbodem over of lopen over de damwand (wat je voorkeur heeft in verband met hoogtevrees).

Aan de overkant is een smal pad dat ons langs de oevers en wat landbouwpercelen terugbrengt naar een smalle weg en vervolgens volgen we deze weg terug naar het beginpunt. Het laatste deel kun je weer door de barranco doen of via de verharde weg.

Tefia: wandelen door een weidse vallei

Deze eenvoudige en relatief vlakke wandeling geeft je een zicht op een weids landschap met doorkijkjes op een aantal ruige bergen. Vanaf het beginpunt lopen we richting het zuiden en vervolgens waar de weg onverhard wordt buigen we naar een bergwand toe. Hierbij gaat het pad langzaam steeds verder omhoog waardoor we steeds meer uitzicht krijgen.

Vervolgens lopen we terug naar het dal naar een aantal boerderijen. Het boerenleven moet hier hard zijn want alles is droog en de grond is erg stenig. Via het ecomuseum lopen we in een boog terug naar de auto.

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan het ecomuseum wat feitelijk een openluchtmuseum is

Risco del Paso

Deze wandeling begint op het strand van Risco del Paso. Het strand is hier enorm breed zodat we beginnen met een aardige afstand te overbruggen naar de branding. Hierbij kan het nodig zijn dat we een strandmeertje moeten oversteken.

Vervolgens volgen we het strand naar het oosten en hebben we mooie vergezichten op de kust van Fuerteventura. Langs de bergen zien we meertjes ontstaan en begroeiing. Een soort van estuarium.

Na ongeveer 5 kilometer lopen we naar de bergen en gaan we eerst aan de rand van het strand lopen. Later lopen we hoger over de hellingen wat ons mooie uitzichten geeft op de omgeving en op de meertjes op het strand.

La Pared

In La Pared heerst een weldadige rust, ook de omgeving nodigt uit tot een bezoekje. We wandelen hier een deel langs de GR131 dat ietwat landinwaarts parallel loopt aan de kust.

Wij hebben het pad enige kilometers gevolgd en zijn vervolgens naar de kust afgeslagen. Hier heb je een mooi uitzicht op de woeste kust. De wandeling is eenvoudig in the korten of uit te breiden, gewoon een pad eerder of later nemen om af te slaan van de GR131 en vervolgens langs de kust teruglopen.

Het laatste stukje biedt een mooi zicht op een nauurlijke brug. Ook dit kan eenvoudig in de wandeling worden opgenomen.

Mirador de Los Canarios

Vanaf het tankstation van Mal Nombre loopt een onverharde weg de barranco in. Deze weg klimt geleidelijk omhoog en loopt helemaal door tot de kam van bergen in het midden van het schiereiland.

Op deze kam heb je een prachtig uitzicht over de westkust van Fuerteventura en Cofete. Je kunt vervolgens nog verder omhoog lopen voor een uitzichtpunt over het noordelijke gedeelte van het eiland. Ook hier weer prachtige vergezichten. Het laatste deel moet je geen hoogtevrees hebben als je over de rand wilt kijken!

De wandeling neemt de zelfde route terug want het aantal paden is schaars in deze vallei

 

Uitzicht over Morro Jable

Vanaf het strand zie je de telecommunicatie toren al hoog boven Morro Jable uitsteken. Vanaf de toeristenresorts kun je in een lus naar deze toren op een top toelopen. Het is een stevige wandeling met een klim van een paar honder meter maar het uitzicht over Morro Jable, de oceaan en de omliggende bergen is de beloning.

De wandeling voert grotendeels over onverharde paden met een behoorlijk stijgings (en dalings) percentage. Houdt verder rekening met de wind, hoe hoger je komt hoe meer de wind vrij spel krijgt op de omgeving. Vlak aan de top hoor je hem meestal al wel fluiten door de masten en draden van de communicatietoren