Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

De sluizen bij Wijk

Samenvatting

Bij Wijk bij Duurstede ligt een kruispunt van Waterwegen. Op de plaats waar de Rijn de Lek wordt steken de schepen onderweg van Amsterdam naar Tiel. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een soort van schepensnelweg. Kaarsrecht bij Wijk bij Duurstede in combinatie met een kolossaal sluizencomplex.

Deze wandeling laat een aantal landschappen zien, eerst het rechte kanaal, daarna een oud ladbouwgebied met monumentale panden, een eigenaardige verhoging in het landschap. Zou dit de “Wijk bij Duurstede” zijn. Maar ook een wandeling over de Lekdijk met een mooi dijkmagazijn en de veerpont naar Beusichem.

Beschrijving

Deze wandeling toont het indrukwekkende sluizencomplex. Het is een aanrader om even te kijken hoe de schepen geschut worden. Vervolgens lopen we geruime tijd langs het kanaal door een landelijk gebied over een rustig pad.

Vervolgens richting de Lekdijk in de richting van het Beusichemse veer. Voor een horecastop kun je hier even oversteken naar het monumentale veerhuis aan de overkant van de rivier.

We vervolgen onze route onderlangs de dijk en komen terug bij het sluizencomplex. Wijk bij Duurstede heeft een mooie binnenstad en de tocht kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het historische centrum.

Kaart

 width=

Download GPS bestand

Wil je deze route gebruiken op je Garmin of App op je telefoon dan kun je hier de zip downloaden en uitpakken en naar je navigatie.

Open interactieve kaart

Je kunt in deze website een interactieve kaart openen. Daar kun je de route zien en eventueel kijken waar je jezelf bevindt op de kaart

Open routebeschrijving

Van een groot aantal wandelingen is een routebeschrijving gemaakt waarmee je makkelijk een route kunt volgen zonder GPS.

Bereikbaarheid
Bereikbaarheid Auto, openbaar vervoer bushalte de Horden
Beginpunt Wijk bij Duurstede, parkeerplaats sluizencomplex
Eindpunt Wijk bij Duurstede, parkeerplaats sluizencomplex
Categorie en afstand
Categorie Rivier
Afstand 9 km
Regio Utrecht
Routetype Rondwandeling
Verharding Verhard