Tiendwegen en kades

Tiendwegen en kades zijn puur Hollands cultureel erfgoed. De kades werden ingezet bij het droogleggen van onze polders, dat betekent dat de kades al vanaf het ontstaan van een polder aanwezig waren. Op heel veel kaarten uit de Middeleeuwen zijn daarom de kades vaak al te zien.

Tiendwegen zijn ook al eeuwenoud maar het ontstaan van deze verbindingswegen tussen de verschillende plaatsen in Zuid Holland kent meerdere definities. De een zegt dat het gaat om een verbastering van het woord ziehen is wat trekken of afvoeren betekent. De ander gaat om het woord tiende. Het deel van de oogst wat een boer moest afstaan aan de adel.

Tiendwegen en kades zijn overal in Utrecht, Zuid Holland en het westelijk deel van Gelderland te vinden. Reden om over deze paden in het groen een aantal wandelingen uit te zetten.

Waal, in veel zaken de grootste

De Waal is in veel zaken de grootste, het debiet is het grootste van alle rivieren in Nederland, het aantal schepen per dag dat op de rivier vaart, allemaal zaken waar de Waal met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

De twee genoemde zaken maken het wandelen langs de Waal bijzonder, zo is het heerlijk om naar de scheepvaart te kijken op de rivier. Ik organiseer twee keer per jaar een wandeling "bootjes kijken"voor dewandelsite en het s een wandeling die eigenlijk altijd volgeboekt is, maar waar je ook een hoog aantal herhaalwandelaars deelnemen. En daar is reden voor denk ik, het is steeds weer een indrukwekkende wandeling met prachtige vergezichten over de rivier.

Maar er is meer moois aan de Waal, de uiterwaarden zijn er groter en breder dan bij de andere rivieren, logisch met dat debiet, de uiterwaarden zijn er wat minder gecultiveerd, ook logisch ivm de overstroomkansen. Last but not least de mogelijkheid om te struinen door de uiterwaarden. Allemaal reden om eens een kijkje te gaan nemen in dit indrukwekkende stukje rivierenland!!

Linge, langste rivier in Nederland

De Linge is de langste rivier van Nederland, dat klinkt wat verwarrend. Echter de Linge ontspringt in Nederland in de buurt van Zevenaar en eindigt in Gorinchem door uit te monden in de Merwede.

De Linge is een rivier met veel gezichten, de een heel schilderachtig met name tussen Leerdam en Geldermalsen. Een deel waar de rivier meer een stroompje is, bijvoorbeeld bij Batenburg en het Pannerdens kanaal en een deel ietwat saai en moeilijk toegankelijk bijvoorbeed tussen Elst en Kesteren.

Neemt niet weg dat deze Linge niet mag ontbreken op stroomwaarts want als het om wandelen langs rivieren gaat, is de Linge echt wel een topper

 

Cycladen als Griekenland in het klein

De cycladen is een groep van eilanden waarop veel moois te zien is. We hebben in een vakantie een aantal eilande bezocht en zijn steeds met de veerboot van het ene naar het andere eiland gegaan. Die veerboten zijn al een belevenis op zich. Een behoorlijke chaos van auto's mensen, koffers en andere waar die allemaal zo snel mogelijk een veerboot af en op willen.

Eenmaal op een eiland dan is de situatie direct anders. Ieder eiland een eigen karakter, de ene meer geschikt om te wandelen dan de ander. Topper was Santorini, niet heel groot maar wel heel fotogeniek. Ga je vanwege de warmte vroeg in de ochtend op pad dan voel je je eenling op een relatief toeristisch eiland. Een aanrader dus, een vroege ochtend wandeling

Helgoland, rode klif in de Noordzee

Op dit moment nog het enige Duitse eiland op deze site, wel een hele bijzondere met een nog bijzonderder geschiedenis. Aanrader, niet zozeer voor de wandeling wel voor de tocht ernaartoe

Britse eilanden, groot en klein

De Britse eilanden worden omringd door vele eilanden. Allereerst natuurlijk Schotland waar vele eilanden te vinden zijn. De een nog ruiger dan de ander, sommige zelfs onbewoond. In de afgelopen periode hebben we een aantal van deze eilanden bezocht, helaas weinig bewandeld maar van een hebben we wel een wandeling beschreven en op deze website geplaatst. Kerrera een eiland voor de kust bij Oban. 

In de categorie bijzonder valt het eiland Man, bekend vanwege de motorraces maar nog niet echt ontdekt als wandeleiland. Man is een onafhankelijk eiland maar toch heel Brits. Toch merk je aan veel zaken dat het een apart land is, eigen geld, eigen mobiel netwerk, eigen postzegels. Vooral dat geld moet je op letten want dat is buiten Man vrijwel waardeloos. Man is goed te bereizen per trein, er zijn drie nostalgische spoorlijntjes en dat maakt een wandeltocht direct al compleet.

Absolute buitencategorie is Isle of Scilly, bijna niemand kent het, het is een eilandengroep ten westen van de zuidwestpunt van Engeland. Een paar uur varen en je komt in een subtropisch wandelparadijs. Prachtige witte standjes, leuke plaatsjes en met kleine veerbootjes van het ene eiland naar het andere. Dit is een echte aanrader.

 

Zweden land van wouden, meren EN eilanden

Zweden is een land dat bekend staat om haar meren en wouden. Maar wist je dat er ook vele grote en kleine eilandjes zijn. Allemaal pareltjes met een mooie natuur, soms nog met traditionele (vissers)dorpjes. Maar allemaal met zomerhuisjes in het tradtionele Zweden rood of geel.

De wandelingen zijn meestal niet lang, maar de combinatie van de reis met de veerboot ernaar toe maakt deze wandelingen tot heerlijke dagtrips. We hebben ze daarom uitgezocht dicht bij grote steden dan worden deze wandelingen heerlijke uitstapjes bij een stedentrip

Lanzarote, droog eiland met mooie vergezichten

Lanzarote is een droog Canarisch eiland. Dat komt door de relatief lage bergen. Op de Canarische eilanden hangen de regenwolken op een bepaalde hoogte, en als deze wolken onderweg geen berg tegenkomen dan drijven ze gewoon door naar het volgende eiland waar de bergen wel een barriere vormen voor deze regenwolken. Want komen de regenwolken een berg tegen dan regenen ze leeg. Vandaar dat de andere Canarische eilanden met wel voldoende hoge bergen aan de ene kant dor en droog en aan de andere kant groen en nat zijn.

Wandelen is ondanks de droogte hier prachtig, het landschap is divers, de paden goed te bewandelen en zeker in de buurt van de vroegere vulkaanuitbarstingen ronduit bijzonder te noemen.