In rechte lijnen van Castellum naar Culemborg

Deze wandeling kenmerkt zich door rechte paden door een strak geregisseerd landschap van sloten, weilanden, kanalen en paden en kades. Pas op het laatste stuk zien we de meanders van de rivier en wordt het landschap meervormiger.

Neemt niet weg dat het een wandeling is door een prachtig open Hollands landschap, zelfs het pad langs het Amsterdamrijnkanaal heeft een eigen charme. Het laatste deel door de uiterwaarden van de Lek is ronduit prachtig

Werk aan het Spoel

Rond de werken van de nieuwe Hollandse waterlinie vinden allerlei interessante wandelontwikkelingen plaats. Deze wandeling loopt door een natuurontwikkelingsgebied rond één van deze werken. Het is daarmee een combinatie van een wandeling door mooie natuur, vergezichten over de rivier de Lek maar ook een groot aantal cultuurhistorische elementen.

Langs Lek en Zederik

De rivier de Lek is bij iedereen wel bekend, voor de Zederik geldt dit zeker niet. Het riviertje loopt door de Vijfherenlanden en komt bij Vianen in de rivier de Lek. Omdat hij in de 19de eeuw deel is gaan uitmaken van het Merwedekanaal is de naam de Zederik onbekend geworden. Alhoewel er wel een gemeente naar deze rivier genoemd is. Neemt niet weg dat het aangenaam wandelen is in de omgeving van Vianen en dat deze wandeling meerdere soorten rivierenlandschap combineert.

Beusichem en Zoelmond

Beusichem en Zoelmond zijn twee Betuwse dorpjes met een mooie oude kern. Met name de Markt van Beusichem is erg mooi. Dit is een korte, helemaal verharde rondwandeling door een afwisselend rivierenlandschap.

Langs Kromme - en Enge IJssel

Een wandeling door een puur Hollands landschap in een relatief onbekend gebied. De route gaat langs dorpjes met namen als Lopikerkapel en Uitweg. Die laatste had misschien beter Uithoek kunnen heten. Neemt niet weg dat het landschap waarschijnlijk honderden jaren oud is en daardoor een prachtige wandeling biedt.

Langs kades en dijken

Deze rondwandeling tussen Culemborg en Beusichem gat grotendeels door de komgronden rond de Regulieren. Dat is in de winter te merken, het is een laag en nat stuk Nederland. Gelukkig liggen overal kades die ervoor zorgen dat je het gebied kunt doorkruisen. Via de schilderachtige markt van Beusichem volgen we de Lekdijk naar het centrum van Culemborg. We lopen langs een keten van historie!

Rondje Culemborg

Een wandeling langs de rivier de Lek en door de oude binnenstad van Culemborg. Mooie vergezichten over de rivier, struinen door de uiterwaarden. Maar ook een bijzonder achterland met een mooie door bomen omzoomde laan en een bijzonder natuurgebied "het Rondeel". De wandeling gaat voor een deel over de dijk langs de rivier. Zelf loop ik er graag overheen vanwege het weidse uitzicht, echter wie liever onverhard en autovrij loopt kan onderlangs de dijk het pad volgen.

De sluizen bij Wijk

Bij Wijk bij Duurstede ligt een kruispunt van Waterwegen. Op de plaats waar de Rijn de Lek wordt steken de schepen onderweg van Amsterdam naar Tiel. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een soort van schepensnelweg. Kaarsrecht bij Wijk bij Duurstede in combinatie met een kolossaal sluizencomplex.

Deze wandeling laat een aantal landschappen zien, eerst het rechte kanaal, daarna een oud ladbouwgebied met monumentale panden, een eigenaardige verhoging in het landschap. Zou dit de “Wijk bij Duurstede” zijn. Maar ook een wandeling over de Lekdijk met een mooi dijkmagazijn en de veerpont naar Beusichem.

De stuw bij Hagestein

De Rijn en de Lek hebben een aantal stuwen waarmee het water in deze rivieren goed geregeld kan worden onder andere voor de scheepvaart. Het zijn grote en imposante bouwwerken. Deze wandeling brengt ons van het centrum van Vianen via het dorpje Hagestein naar een stuw. Van daar uit lopen we over de dijk terug naar Vianen. Het is een wandeling over rustige verharde wegen.

Twee gierpontjes

Dit is een wandeling in mijn lievelingscategorie, de ene keer struin je door de uiterwaarden, daarna een stuk over de dijk, met een prachtig weids uitzicht. Maar ook stukjes door het achterland en een begin- en eindpunt in een historisch centrum.

Van Leerdam naar Culemborg

Zowel Leerdam als Culemborg zijn allebei historische plaatsen met een mooie oude kern. Daarbij allebei gelegen aan een rivier. Het gebied tussen deze plaatsen in is open en divers. De Diefdijk is in de deze wandeling de belangrijkste factor. We komen langs een aantal wielen en het laatste deel van de route is onverhard dwars door de uiterwaarden van de Lek.


De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan de oude binnensteden of het glasmuseum in Leerdam. Aan het begin en einde is volop horeca, ook halverwege in Schoonrewoerd en bij het Werk aan het Spoel.

Rijsekade en Zouweboezem

Tussen Lexmond en Meerkerk ligt een oerhollands stukje rivierenland. De Zouweboezem is beroemd vanwege de vogelrijkdom maar ook de Rijsekade is prachtig. Deze wandeling combineert deze landschappen met een stukje wandelen langs de rivier de Lek. Het is een afwisselende wandeling grotendeels over kades en onverharde paden. In de winter kan het erg modderig zijn in de zomer kan het gras erg hoog staan. De wandeling is een aanrader!

Steenwaard bij Culemborg

Vanaf het centrum van Culemborg is de overgang van stad naar platteland door het overvaren met het Culemborgse veer groot. Je bent feitelijk direct de drukte vergeten en kunt heerlijk struinen door de uiterwaarden van de Steenwaard. Prachtige vergezichten op het rivierenland en de skyline van Culemborg maken het beeld compleet De wandeling is een aanrader voor vogelliefhebbers.

Willige Langerak

Willige Langerak is een traditioneel Utrechts buurtschap vlak bij Schoonhoven. Het is zo’n kenmerkend langgerekt veendorp dat toevallig dicht bij de rivier de Lek ligt. De wandeling biedt de mogelijkheid om over de Lekdijk te lopen of onderlangs voor de wandelaars die liever onverhard lopen. Het tweede deel van de wandeling gaat over een welbekende Tiendweg.

Langs Lekdijk en Tiendweg

In de Alblasserwaard bij Ameide komen verschillende landschappen bij elkaar. Enerzijds een rivierenlandschap met dijken, uiterwaarden en plaatsjes tegen de rivier aangeplakt. Anderzijds een echt Hollands polderlandschap met sloten, kades en een Tiendweg. Deze wandeling laat je kennismaken met beide aspecten van het rivierenland.

Vlist en Lek

Zilverstad Schoonhoven ligt aan twee rivieren, de Lek en de Vlist. De ene is een echte rivier met volop scheepvaart, de ander is een rustig meanderend stroompje door het veenweidegebied van Zuid Holland.

De combinatie is daarmee een prachtige wandeling door een afwisselend landschap met dijken, kades, oude boerderijen en rechte kavels.

 

Nieuwpoort

Nieuwpoort ligt midden in het rivierenland maar geeft toch de indruk in en uithoek te liggen. Dat wordt veroorzaakt door het ontbreken van bruggen en snelwegen in de regio. Het is een vestingstadje met een prachtige oude kern en ligt in een mooi Zuid Hollands rivierenland. Het is echt een juweeltje om te bezoeken. De wandeling is relatief kort maar kan heel eenvoudig verlengd worden.

Verdronken Bos bij Tul en t Waal

Aan de rand van een dichtbevolkt gebied met slaapsteden als Nieuwegein en Houten aan de horizon ligt een verrassend anders stukje Nederland. Een rustig gebied met weilanden, uiterwaarden en grienden. Daar middenin een prachtig verdronken bos. Neem gerust even de koppelbruggetjes door dit prachtige natuurgebied.

Linie landing

Vanaf een parkeerplaats bij de snelweg start deze wandeling en na honderd meter waan je je al in een andere omgeving. De overgang van drukte naar rust in een open Hollands landschap is hier groot. De route begint met een tocht langs een kade tussen graslanden door. Vervolgens lopen we door een bosrijk stukje met grienden, populieren en zelfs een verdronken bos. Het laatste stuk van de tocht gaat over de lekdijk of door de uiterwaarden en een dagrecreatieterrein. Dit alles met een uitzicht over de Lek en de stuw van Hagestein.

Tiendwegen en kades tussen Lexmond en Schoonhoven

We beginnen direct met een prachtig deel, de Rijssekade. Een mooie groene kade, heel bijzonder opgebouwd uit twee kades. Daarna de Zouweboezem ook een kenmerkend stukje Hollandse historie. Daarna mooie vergezichten en een prachtige Tiendweg tot aan een historisch vestingplaatsje Nieuwpoort (niet van de slag bij..)