Rondje Culemborg

Samenvatting

Een wandeling langs de rivier de Lek en door de oude binnenstad van Culemborg. Mooie vergezichten over de rivier, struinen door de uiterwaarden. Maar ook een bijzonder achterland met een mooie door bomen omzoomde laan en een bijzonder natuurgebied "het Rondeel". De wandeling gaat voor een deel over de dijk langs de rivier. Zelf loop ik er graag overheen vanwege het weidse uitzicht, echter wie liever onverhard en autovrij loopt kan onderlangs de dijk het pad volgen.

Beschrijving

Deze wandeling staat bol van de geschiedenis. Het begint al op de Markt, een mooie stadspoort uit de vijftiende eeuw maar ook een mooi stadhuis. Vervolgens langs een historische kerk en een voormalig seminarie.

Ook het Rondeel is al enige eeuwen oud, een voormalig wandelpark waarin het voorkomen werd dat je bruin werd. Vervolgens volgen we enige tijd de rivier om aan te komen bij de haven en de veerpont naar Schalkwijk. Een mooie gierpont die vroeger op de stroming van de rivier naar de andere kant voer, nu is er dieselmotor ondersteuning.

Na de spoorbrug wordt het landschap meer open en lopen we enige tijd door de uiterwaarden. Vervolgens over de dijk terug kijkend op de karakteristieke skyline van Culemborg. De wandeling kan eenvoudig worden uitgebreid met een bezoek aan de binnenstad van Culemborg. Aanraders zijn het Elizabethweeshuis en het van Riebeekhuis.

Bereikbaarheid

Auto, parkeren is gratis op Palumbus, Openbaar vervoer vanaf station bordjes centrum volgen

Details

Afstand 9 km
Regio Gelderland
Verharding Deels verhard
Categorie Rivier
Beginpunt Culemborg, Markt
Eindpunt Culemborg, Markt
Download GPS bestand (Zip)
Download Routebeschrijving (PDF)

 

Vergeet niet je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6