Langs kades en dijken

Samenvatting

Deze rondwandeling tussen Culemborg en Beusichem gat grotendeels door de komgronden rond de Regulieren. Dat is in de winter te merken, het is een laag en nat stuk Nederland. Gelukkig liggen overal kades die ervoor zorgen dat je het gebied kunt doorkruisen. Via de schilderachtige markt van Beusichem volgen we de Lekdijk naar het centrum van Culemborg. We lopen langs een keten van historie!

Beschrijving

De laaggelegen komgronden tussen Culemborg, Beusichem en Geldermalsen laten de eeuwenlange strijd tegen het water zien. Overal zie je water, sloten, plassen en brede vaarten voor de afvoer in regenrijke perioden.
Men heeft om dit gebied te ontginnen overal kades aangelegd die vaak al eeuwenoud zijn. Deze kades bieden prachtige vergezichten en doen daarnaast veelal nog steeds dienst als (wandel)pad. Bij Beusichem verandert de route, we gaan de Lek volgen over de Lekdijk. Het landschap blijft kenmerken van het waterland houden maar hier bepaalt de rivier meer het landschap.
Culemborg en Beusichem hebben beide een oude kern. Bij Beusichem is dat voornamelijk de markt, Culemborg is wat groter en heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de poort en het Elizabethweeshuis. In beide plaatsen is voldoende horeca aanwezig.

Bereikbaarheid

Trein en auto, bij het station is volop gratis parkeerruimte

Details

Afstand 17 km
Regio Gelderland
Verharding Deels verhard
Categorie Rivier
Beginpunt Culemborg, Station
Eindpunt Culemborg, Station
Download GPS bestand (Zip)
Download Routebeschrijving (PDF)

 

Vergeet niet je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6