Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

Port Soderick naar Douglas

De wandeling begint bij een verstild stationnetje aan de stoomlijn van Douglas naar Port Erin. Na een steile afdaling lopen we langs een stromend riviertje dat we volgen tot aan het strand. Hier een steile klim omhoog over trappen naar de top van de klif.

We vervolgen de weg over de klif geruime tijd, bepaalde delen zijn autovrij andere delen zijn rustig. Mooie uitzichten naar de zee en vooral naar beneden waar veel vogels broeden, we zagen zelfs Papegaaiduikers.

Langzaam maar zeker is er meer bebouwing en hebben we een mooi uitzicht over de skyline van Douglas. Langs de haven naar de winkelstraat waar we eindigen bij een pub.

Laxey naar Groudle Glen

De wandeling begint met een lieflijk dorp langs een riviertje dat eindigt bij een strand. Hier volgen we de weg omhoog, we stijgen wat we juist gedaald zijn want we komen opnieuw bij het spoor uit. Hier volgt een wat saai stuk langs een tweebaansweg. We draaien bij een volgend dorp naar links en volgen een mooi pad naar beneden. Onderaan een prachtig strandje met mooie vergezichten. Langse een steil pad omhoog opnieuw kort langs een tweebaansweg. Laatste en langste stuk is een mooi pad door landerijen en een typisch Engels landschap. Na een strandje volgt een steile klim naar de weg en de halte voor de tram.

Groudle Glen naar Douglas

De wandeling kent een aantal overgangen. Eerst een stukje langs een drukke weg, maar dan een spectaculair smal pad hoog boven een klif vol met broedende vogels. Het pad biedt mooie vergezichten over de baai en het plaatsje Onchon. We volgen het pad achter huizen langs en brengt ons terug naar de tweebaansweg.

Wij lopen echter opnieuw naar beneden en volgen de kust over een rustige weg. Dit gaat later over in een smal pad opnieuw met mooie vergezichten. We lopen het laatste deel van de wandeling gelijk op met de trein.

Castletown naar Colby

Castletown is een mooi oud stadje, de voormalige hoofdstad van het eiland. Historie begint al op het station maar de oude binnenstad is het summum van historie, een kasteel, oude huizen aan smalle straatjes en een karakteristiek plein.

We lopen langs de kust de stad uit en volgen eerst een rustige weg en deze gaat over in een smal pad direct langs de kust. Erg mooie vergezichten voor en achter ons. Na een lange lus komen we uit bij de weg naar Port Saint Mary. Helaas is dit een erg drukke weg en zijn er geen alternatieven. We slaan waar mogelijk af naar Colby. Dit kunnen we bereiken via een rustig pad door landerijen.

Ramsey naar Ballajora

De wandeling begint in de binnenstad van Ramsey, een wat saai kustplaatsje. We lopen vervolgens over de boulevard waar eigenlijk ook niets te beleven is. Vervolgens een weg die omhoogslingert naar het spoor. Her volgen we het spoor en slaan we af over een rustige landweg. Hier kunnen we de kust volgen over een mooi pad. Er staat een bordje dat het pad onbegaanbaar is bij vloed, we gokken het maar lopen vast op een strandje. Wel een erg mooi pad, teruglopen en door een bosje terug naar de weg.

Na een klein buurtschap gaat het pad de kust volgen. Een erg mooi pad hoog boven kliffen naar een prachtig uitzichtpunt. We kunnen Schotland zien! Lopen vervolgens dt pad verder door, het blijft een spectaculair pad met mooie vergezichten. We komen vervolgens bij een strandje waar we via een landweg doorlopen naar het stationnetje ban Ballajora