Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

Zeven of acht morgen?

Kom je tijdens een wandeling een naam tegen als Tienhoven of Tienhovenseweg dan is er weinig creativiteit voor nodig om te verzinnen waar die naam vandaan komt. Echter tijdens een wandeling in de omgeving van Buren kwam ik de straatnaam Achtmorgenseweg tegen. Daarnaast is er een boederij in de buurt van Langbroek die 24 morgen heet. Dat is interessant genoeg om even uit te zoeken.

Morgen blijkt een oude oppervlaktemaat te zijn. Een morgen is daarbij de grootte die op een morgen geploegd kan worden. Interessant daarbij is dat er verschillende morgen zijn, er is bijvoorbeeld een Veluws, een Gelderse maar ook een Vlaamse morgen. Allemaal hebben ze een iets ander oppervlak rond de hectare. Blijkbaar is het afhankelijk van de grondsoort of het gebruikte gereedschap hoe groot in het verleden een morgen was.

Daarbij moet ik denken aan een cartoon van jaren geleden met een schilder die in zijn ene hand een kwast heeft met een doorsnee van een halve meter en in zijn andere hand een kwast van een paar millimeter met de vraag "Betaalt u per karwei of per uur?".