Achter de dijk

Wandelen door het rivierenland bestaat veelal uit het wandelen over dijken en door uiterwaarden. Tocht ligt er achter die dijken ook een mooi en afwisselend landschap. Dat landschap gaan we in deze wandeling verkennen. We lopen door een open landschap naar het dorpje Est en van daaruit via Neerijnen en Waardenburg naar Zaltbommel. Via de oude binnenstad van deze plaats lopen we naar het station.

Met een boog om Ophemert

Met het dorpje Ophemert vlak bij Tiel is niets mis. Toch lopen we er vandaag met een grote boog omheen. Reden is dat het landschap rondom Ophemert alle elementen van een rivierenlandschap heeft. Boomgaarden, oude boerderijen, de Waalbandijk en uiterwaarden. In deze wandeling beleven we al deze landschappen.

Struinen bij Opijnen

Tussen Tiel en Zaltbommel is de Waal het meest indrukwekkend. Met name bij de Sluis van Sint Andries waar de rivier een bocht maakt van bijna 180 graden. Deze wandeling loopt voor een deel in de binnenbocht van deze meander. Het is een wandeling die afwisselend over de Waalbandijk en door de uiterwaarden gaat. De route door de uiterwaarden is volop struinen. Een mooie gevarieerde wandeling door een Hollands rivierenlandschap.

Struinen tussen Wamel en Dreumel

Tussen Tiel en Zaltbommel is de Waal het meest indrukwekkend. Bij deze wandeling steken we de rivier twee keer over met het voetveer Hendrikus in Tiel. Dat geeft een extra mogelijkheid om de rivier te beleven. Het is een wandeling die afwisselend door het komgebied, over de Waalbandijk en door de uiterwaarden gaat. De route door de uiterwaarden is volop struinen. Een mooie gevarieerde wandeling door een Hollands rivierenlandschap.

Bootjes kijken

We zwerven door de uiterwaarden en over de dijk van de Waal via de Hurweense Kil en Rossum naar Tiel.

De tocht is afwisselend door de verschillende landschappen, vergezichten en de scheepvaart op de Waal, grote delen zijn onverhard, horeca kan in het eetcafe met het mooiste uitzicht van Nederland.

 

Langs drie rivieren

Deze wandeling laat je de vele gezichten van het rivierenland zien. Een wandeling langs twee rivieren die gezamenlijk drie namen hebben. Daarnaast een paar mooie rivierenland stadjes en dorpen als Gorinchem, Leerdam en Heukelum. Ook is er genoeg te zien aan historie zoals forten, stadspoorten, gemalen en molens.

Kastelen van Neerijnen en Waardenburg

Deze rondwandeling bij Neerijnen en Waardenburg wordt op zondag vaak gebruikt voor een ommetje door de mensen uit de buurt. Dat is begrijpelijk het is een afwisselende wandeling met uiterwaarden, twee kastelen en een parkachtige omgeving rond het kasteel die je het gevoel geven in het oosten van het land te zijn.

Eldik en de Waal

Een wandeling door het rivierenlandschap bij uitstek. Uiterwaarden, hoge dijken, druk scheepvaartverkeer en een weids landschap over boomgaarden. Dat is een samenvatting van deze wandeling bij Ochten en Eldik

Fort Pannerden

Een wandeling op een bijzondere plek in het rivierenlandschap bij uitstek. We wandelen naar de splitsing van de Waal en de Rijn (al heet hij daar nog Pannerdens Kanaal. Een wandeling boordevol historie natuur en een bijzonder kasteel.

Zaltbommel - Tiel via de Heesseltse uiterwaarden

We zwerven door de uiterwaarden en over de dijk van de Waal via de Heesseltse uiterwaarden en Varik naar Tiel Passewaaij.
De tocht is afwisselend door de verschillende landschappen, vergezichten en de scheepvaart op de Waal, grote delen zijn onverhard, horeca kan in het veerhuis met een mooi uitzicht over de rivier.

Slot Loevestein

Dit kasteel ligt vanuit rivierenperspectief op een geweldige plek, drie rivieren, een prachtig rivierenland en een plek die bol staat van de historie. Na het ruimte voor de rivier project een mooi stukje rivierenland

Fort Vuren naar Gorinchem

Een wandeling met bijzondere plekken in het rivierenlandschap. Hier komen meerdere rivieren bij elkaar, de Waal gaat over in de Merwede. Maar ook een Hollandse Waterline, Slot Loevestein, mooie oude vestingplaatsjes zoals Woudrichem en Gorinchem. Je kunt hier alle kanten op en allerlei historische combinaties maken.