Langs kades en dijken

Deze rondwandeling tussen Culemborg en Beusichem gat grotendeels door de komgronden rond de Regulieren. Dat is in de winter te merken, het is een laag en nat stuk Nederland. Gelukkig liggen overal kades die ervoor zorgen dat je het gebied kunt doorkruisen. Via de schilderachtige markt van Beusichem volgen we de Lekdijk naar het centrum van Culemborg. We lopen langs een keten van historie!

Willige Langerak

Willige Langerak is een traditioneel Utrechts buurtschap vlak bij Schoonhoven. Het is zo’n kenmerkend langgerekt veendorp dat toevallig dicht bij de rivier de Lek ligt. De wandeling biedt de mogelijkheid om over de Lekdijk te lopen of onderlangs voor de wandelaars die liever onverhard lopen. Het tweede deel van de wandeling gaat over een welbekende Tiendweg.

Langs Lekdijk en Tiendweg

In de Alblasserwaard bij Ameide komen verschillende landschappen bij elkaar. Enerzijds een rivierenlandschap met dijken, uiterwaarden en plaatsjes tegen de rivier aangeplakt. Anderzijds een echt Hollands polderlandschap met sloten, kades en een Tiendweg. Deze wandeling laat je kennismaken met beide aspecten van het rivierenland.

Haast recht naar Vlist

Een wandeling door het groene hart langs een mooi meanderend riviertje, oud lintdorpen als Vlist en een aantal hele mooi kades waaronder een Tiendweg. De wandeling is vooral mooi in de zomer als alles begroeid is waaronder de bossages op de kades.

Haast recht naar Oudewater

Een wandeling vol historie in oude plaatsjes als Haastrecht, Oudewater en Hekendorp. Maar ook daartussen is de geschiedenis voelbaar doordat we wandelen over een Tiendweg en een jaagpad.  Ook voor de natuurliefhebber is er veel te zien met name weidevogels in een zeer vlak landschap.

Lingelandschappen

Tussen Leerdam en Beesd meandert het riviertje de Linge zich door het landschap. Daardoor is een lieflijk en schilderachtig landschap ontstaan. Maar ook het achterland van deze rivier is prachtig en heerlijk rustig. 

Deze wandeling biedt een combinatie van beiden, deels langs de oevers van de Linge en deels door het achterland. Daarmee is het een afwisselende wandeling (ook qua verharding). Er is een horeca stop aan de start en ongeveer halverwege.

 

Tiendwegen bij Oudewater

Oudewater ligt mooi aan de Hollandse Ijssel. In het omliggende polderland liggen een aantal mooie kades waarop het mooi wandelen is.

Tiendwegen en kades tussen Oudewater en Gouda

Een wandeling door het Groene hart over rustige paden en door karateristieke dorpen en stadjes. De wandeling is een variatie van natuurgroen en historie

Tiendwegen en kades tussen Culemborg en Beesd

Een wandeling door open veld langs griendbossen en weteringen. Laatste deel gaat over een mooie heerlijkheid Marienwaerd. Een aanrader voor iedereen die van echt Hollandse rivierenlandschappen houdt.

Tiendwegen en kades tussen Beesd en Leerdam

De eerste etappen met een Tiendweg. Maar ook met een schilderachtig riviertje de Linge, mooie plaatsjes zoals Rhenoy en Asperen. Daarbij mooie vergezichten over groene weiden, rechte wegen omzoomd met populieren.

Tiendwegen en kades tussen Leerdam en Lexmond

Een wandeling door een Hollands landschap met rechte sloten, grazende koeien en volop kades en dijken

Tiendwegen en kades tussen Lexmond en Schoonhoven

We beginnen direct met een prachtig deel, de Rijssekade. Een mooie groene kade, heel bijzonder opgebouwd uit twee kades. Daarna de Zouweboezem ook een kenmerkend stukje Hollandse historie. Daarna mooie vergezichten en een prachtige Tiendweg tot aan een historisch vestingplaatsje Nieuwpoort (niet van de slag bij..)

Tiendwegen en kades tussen Schoonhoven en Polsbroek

Vanuit Schoonhoven, een mooi oud Hollands stadje met een prachtige binnenstad lopen we over kades en via een mooi Kerkepad naar Polsbroek. Er is een Tiendweg in Schoonhoven maar die ligt uit de richting en sluit niet aan op deze route.

Tiendwegen en kades tussen Polsbroek en IJsselstein

Deze wandeling gaat grotendeels over een kade die precies tussen een aantal lintdorpen loopt. Daarmee kun je volop genieten van de natuur op deze begroeide kade en het daarachter liggende weideland.

Tiendwegen en kades tussen IJsselstein en Montfoort

Een combinatie van historie en natuur. Twee mooie oudhollandse stadjes, IJsselstein en Montfoort, wandelen langs de Hollandse IJssel en een Tiendweg.

Tiendwegen en kades tussen Montfoort en Oudewater

Een aaneenschakeling van landschappelijke historie, met toppers als het kasteel van Montfoort, de oude kern Linschoten maar ook Oudewater is prachtig. Daartussen oud Hollandse vergezichten over groene weiden oude rivieren en statige boerderijen.

Tiendwegen en kades tussen Gouda en Woerden

Het landschap tussen Gouda en Woerden is Hollands. Plat, waterrijk, rechte sloten, smalle percelen en een mooie Tiendweg. Daarbij een stukje oude waterlinie bij de Enkele en Dubbele Wiericke.

Haastrecht naar Vlist 2

Een oerhollandse wandeling langs een Hooge Boezem, Tiendweg, kades en een mooi dorp en riviertje Vlist.

Blokje Blokland

Blokland is een buurtschap bij Montfoort. Een mooi lint van boerderijen langs een kade door laagliggend grasland. Bijzonder zijn de Eendenkooien waar je langsloopt, ook dat is een stukje historie te vinden in het Utrechts veenweidegebied.