Van bosrand tot Rijnoever

Deze wandeling laat je kennis maken met een diversiteit van landschappen. Vanuit station Driebergen-Zeist lopen we eerst door een dicht bos. Via verschillende landgoederen in een parklandschap lopen we naar de rivier de Kromme Rijn. Daar is het landschap meer open. Via een aantal mooie landgoederen aan de rand van Utrecht lopen we naar station Bunnik. Een afwisselende wandeling door de diversiteit in het landschap

Oude Rijn, van Vleuten naar Woerden

De Oude Rijn is zoals de naam al aangeeft een rivier met historie! Al in de tijd van de Romeinen bekend als grens van het Romeinse Rijk. Ten noorden hiervan woonden de ongeciviliseerden! Die historie is goed merkbaar bij deze wandeling. De route langs de rivier kenmerkt zich door historie, oude boerderijen, gebouwen en dorpjes als Harmelen en Putkop. Het jaagpad langs de rivier maakt de wandeling groen ondanks de dichtbevolkte omgeving.

Boomkwekerijen tussen Rijn en Linge

Rond Opheusden wordt het landschap gekenmerkt door boomkwekerijen. Tussen de twee rivieren de Lek en de Linge ligt een gebied met agrarische bedrijvigheid. De route is grotendeels verhard en gaat voor een groot deel over de Rijndijk. Helaas is wandelen langs de Linge hier nauwelijks mogelijk. Kesteren en Opheusden liggen in de biblebelt, dat maakt deze route op zondag heerlijk rustig.

Uitzicht op de Betuwe

De Grebbeberg is een markante grens van een drietal landschappen. Het rivierenlandschap van de Betuwe, een stuwwal en de Gelderse Vallei tussen Wageningen en Rhenen. Op de grens van die landschappen ligt de Blauwe Kamer een mooi natuurgebied.

Deze wandeling laat je kennismaken met een prachtig stukje Nederlands rivierenland en laat je het zien vanuit het landschap zelf maar ook van bovenaf want het laatste deel loopt precies over de rand van de Grebbeberg.

Oude Kromme Rijn

De Kromme Rijn vormt de grens van een aantal landschappen. Aan de ene kant ligt het open landbouwlandschap met boomgaarden en grasland. Aan de andere kant ligt een parklandschap met landgoederen dat de overgang vormt naar de Heuvelrug.

Minder bekend is de Oude Kromme Rijn, een zijarm van het toch al kleine riviertje de Kromme Rijn. Bijna niet meer voor te stellen dat dit water in het verleden zo belangrijk is geweest. In de route zit een stukje tussen boomgaarden door een aanrader in de bloesemperiode half april.

Rhijnauwen vanuit Houten

Rhijnauwen en Amelisweerd zijn landgoederen die tegen de rivier de Kromme Rijn aangeplakt liggen. Met name bekend bij de Utrechters die er vooral in het weekeinde komen om te ontspannen. Dat is niet verwonderlijk want het zijn prachtige landgoederen.

 

Maar er is meer moois zoals Fort bij Vechten wat een museum wordt. Maar ook de overgang van platteland naar stad is mooi. Tot vlak bij het centrum van blijft de route autovrij, daarna gaat de route door de oude binnenstad wat ook voetgangersgebied is. Bij het begin, einde en halverwege is horeca.

Woerden - Bodegraven

De Oude Rijn is zoals de naam al aangeeft een rivier met historie! Al in de tijd van de Romeinen bekend als grens van het Romeinse Rijk. Ten noorden hiervan woonden de ongeciviliseerden! Die historie is goed merkbaar bij deze wandeling. De route langs de rivier kenmerkt zich door historie, oude boerderijen, de Wiericke, gebouwen en dorpjes als Nieuwerbrug. Het jaagpad langs de rivier maakt de wandeling groen en autoluw ondanks de dichtbevolkte omgeving.

Amerongen

Amerongen ligt ingeklemd tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Rijn. Dat maakt de omgeving bijzonder. Daarbij komt een mooie historische kern en een kasteel. Ook komen we in het plaatsje Elst (U) waarin de herinnering aan de tabaksteelt nog steeds zichtbaar is. Via de twee veerpontjes verbinden we het Utrechtse heuvelland met de Betuwe.

Beverweerd

De rivier de Kromme Rijn stroomt in de omgeving van Langbroek en Werkhoven door een eeuwenoud landschap. Een landschap dat zich kenmerkt door kleinschalige landbouw, fruitteelt en oude landgoederen. Het landgoed Beverweerd is hier een mooi voorbeeld van.

Deze wandeling gaat deels door bossen, boomgaarden en akkers en volgt op een jaagpad geruime tijd de Kromme Rijn. Een smalle, relatief snelstromende rivier. Begin en eindpunt is in de oude kern van Werkhoven.

Landgoederen langs de Kromme Rijn

De Kromme Rijn vormt de grens van een aantal landschappen. Aan de ene kant ligt het open landbouwlandschap met boomgaarden en grasland. Aan de andere kant ligt een parklandschap met landgoederen dat de overgang vormt naar de Heuvelrug.

Minder bekend is de Oude Kromme Rijn, een zijarm van het toch al kleine riviertje de Kromme Rijn. Bijna niet meer voor te stellen dat dit water in het verleden zo belangrijk is geweest. De route gaat voor een deel door het parklandschap van de Langbroekerwetering, een afwisselend landschap.

Rondom Blikkenburg

Een wandeling tussen hoog en laag land met een verrassend parklandschap. Een mooie rustige wandeling in een relatief dichtbevolkt gebied met ook nog wat industrie. Toch is de wandeling een aanrader zeker het stuk langs de Kromme Rijn is mooi vanuit een stroomwaarts perspectief

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth ligt ietwat verscholen tussen de heuvels van de Veluwe en de rivier de Rijn. Het is een prachtig kasteel dat het bezoeken waard is. Deze wandeling combineert een bezoek aan dit kasteel met uiterwaarden, heuvels, parken en de randen van Arnhem. Een gevarieerde wandeling dus.

Forten en landgoederen langs de Kromme Rijn

Deze wandeling laat je kennis maken met een diversiteit van landschappen. Vanuit station Driebergen-Zeist lopen we eerst door een parklandschap met landgoederen. Via een golfbaan lopen we naar de rivier de Kromme Rijn. Daar is het landschap meer open. Via een aantal mooie landgoederen aan de rand van Utrecht lopen we naar Fort Vechten, hier opent het landschap nog meer en lopen we door een nieuw bos naar Houten. Een afwisselende wandeling door de diversiteit in het landschap.