Marienwaerd, Regulieren, Zeedijk en Vretstrooi

Een wandeling niet direct langs een rivier, maar de rivieren zijn we degelijk voelbaar. Overal zie je water in de vorm van sloten, afwateringskanalen en poelen. Het is een dunbevolk gebied en door het beboste karakter is het verrassend anders.

De Linge tussen Leerdam en Beesd

De rivier de Linge is te omschrijven als schilderachtig. Met name het traject tussen Leerdam en Beesd is een mooie meanderend rivierenlandschap. Neem daarbij de oude en karakteristieke dorpjes als Acquoy en Rumpt en je begrijpt waarom wandelen langs rivieren zo mooi is.

Marienwaerdt

Marienwaerdt is een heerlijkheid midden in het rivierenland. Het ligt aan de Linge en is een prachtig relatief bosrijk gebied. Dat laatste is een reden waarom het hier in het weekeinde druk kan zijn. In de route zit een stukje Appeldijk, dat is het bekendste stukje Nederland in de bloesemperiode half april.

Appeldijken

Aan de Linge tussen Geldermalsen en Beesd ligt aan beide kanten van de rivier een Appeldijk. Beide volgen de meanders van de rivier en slingeren zich daarmee tussen de fruitbomen door. Dat maakt deze wandeling in zowel het voorjaar, tijdens de bloesem, als in het najaar, als het fruit nog aan de bomen hangt, bijzonder. Daarnaast is het een autoluwe en rustige wandeling in een gevarieerd landschap.

Langs Linge en Korne

Een wandeling langs de oevers van twee riviertjes, de Korne en de Linge. Beiden stromen door een lieflijk agrarisch landschap met heel veel fruitbomen. Daarom is deze wandeling vooral in het voorjaar (bloesem) en het najaar (fruit) een aanrader

Boomkwekerijen tussen Rijn en Linge

Rond Opheusden wordt het landschap gekenmerkt door boomkwekerijen. Tussen de twee rivieren de Lek en de Linge ligt een gebied met agrarische bedrijvigheid. De route is grotendeels verhard en gaat voor een groot deel over de Rijndijk. Helaas is wandelen langs de Linge hier nauwelijks mogelijk. Kesteren en Opheusden liggen in de biblebelt, dat maakt deze route op zondag heerlijk rustig.

Asperen en geofort

Aan de Linge bij Leerdam en Asperen staat het landschap bol van de historie. Zo is er de Diefdijk, oude vestingstadjes als Leerdam en Asperen en natuurlijk de resten van de Hollandse Waterlinie.

Maar ook op het vlak van natuur en landschap is deze streek afwisselend. De rivier de Linge, het Galgenwiel en het lagergelegen polderland zijn kenmerkend. Een wandeling met meerdere dimensies dus.

Van Leerdam naar Culemborg

Zowel Leerdam als Culemborg zijn allebei historische plaatsen met een mooie oude kern. Daarbij allebei gelegen aan een rivier. Het gebied tussen deze plaatsen in is open en divers. De Diefdijk is in de deze wandeling de belangrijkste factor. We komen langs een aantal wielen en het laatste deel van de route is onverhard dwars door de uiterwaarden van de Lek.


De wandeling kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan de oude binnensteden of het glasmuseum in Leerdam. Aan het begin en einde is volop horeca, ook halverwege in Schoonrewoerd en bij het Werk aan het Spoel.

Twee Lingedijken

De Linge tussen Rhenoy en Leerdam is het meest schilderachtige deel. Deze wandeling loopt over de dijk aan allebei de oevers. Met name de route door Acquoy, met haar scheve toren, is kenmerkend. De route voert daarnaast langs enige mooie wielen en langs de werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Over rechte kades en kronkelende dijken

Rivieren brengen contrast in het landschap. Op een paar honderd meter afstand van een rivier is het landschap recht en worden de landerijen omzoomd door sloten en kades. Vele kades hebben een of twee bomenrijen waardoor je ze al van verre herkend. Kades met namen als Tiendweg. De overgang naar een meanderende rivier als de Linge bij Heukelum kan dan bijna niet groter zijn. De route voert over dijken en door en aardig dorp namelijk Heukelum. Begin en eindpunt is ook bijzonder namelijk het geofort. Bij het begin en halverwege is horeca.

Langs drie rivieren

Deze wandeling laat je de vele gezichten van het rivierenland zien. Een wandeling langs twee rivieren die gezamenlijk drie namen hebben. Daarnaast een paar mooie rivierenland stadjes en dorpen als Gorinchem, Leerdam en Heukelum. Ook is er genoeg te zien aan historie zoals forten, stadspoorten, gemalen en molens.

Fort Pannerden

Een wandeling op een bijzondere plek in het rivierenlandschap bij uitstek. We wandelen naar de splitsing van de Waal en de Rijn (al heet hij daar nog Pannerdens Kanaal. Een wandeling boordevol historie natuur en een bijzonder kasteel.

Lingelandschappen

Tussen Leerdam en Beesd meandert het riviertje de Linge zich door het landschap. Daardoor is een lieflijk en schilderachtig landschap ontstaan. Maar ook het achterland van deze rivier is prachtig en heerlijk rustig. 

Deze wandeling biedt een combinatie van beiden, deels langs de oevers van de Linge en deels door het achterland. Daarmee is het een afwisselende wandeling (ook qua verharding). Er is een horeca stop aan de start en ongeveer halverwege.

 

Fort Vuren naar Gorinchem

Een wandeling met bijzondere plekken in het rivierenlandschap. Hier komen meerdere rivieren bij elkaar, de Waal gaat over in de Merwede. Maar ook een Hollandse Waterline, Slot Loevestein, mooie oude vestingplaatsjes zoals Woudrichem en Gorinchem. Je kunt hier alle kanten op en allerlei historische combinaties maken.