Langs de Dommel in Den Bosch

Den Bosch is een echte rivierenstad met de Dommel en de Binnen Dieze. In het verleden strategisch gelegen in een moeraslandschap. Tegenwoordig een historische binnenstad die verrassend snel overgaat in een open rivierenlandschap.

Deze wandeling is een mooie combinatie van een stadswandeling door de oude kern en een wandeling door een open traditioneel rivierenlandschap.

Struinen langse de Dommel

Brabant wordt niet gezien als een onderdeel van het rivierenland. Neemt niet weg dat er naast de grensrivier de Maas vele rivieren en stroompjes te vinden zijn in deze provincie. De Dommel is daarvan een van de bekendere rivieren. Deze wandeling volgt de Dommel enige tijd maar ook de Essche Stroom wordt enige tijd gevolgd.

Bossche Broek

Wat ’s Hertogenbosch voor wandelaars bijzonder maakt is dat je na een korte tijd wandelen vanaf het station in een heel bijzonder landschap terecht komt. Direct aan het oude centrum ligt een bijzonder stukje rivierenlandschap, het stroomgebied van de Dommel dat eeuwenlang een moeras is geweest en daardoor de stad lange tijd vrijwel onneembaar maakte voor belagers.

 

Wat het gebied extra bijzonder maakt is dat het bewaard is gebleven als natuur, direct naast het oude centrum van de stad. Een gebied om te verkennen als je een korte wandeling wilt maken en een combinatie wilt maken met een stadsbezoek aan de oude binnenstad van Den Bosch